Сніданок – обов’язковий чи ні: науковці з Австралії поставили крапку в цій дилемі
Відмова від сніданку не має негативного впливу на когнітивні функції людини. Такого висновку дійшли науковці з Оклендського університету, що в Австралії.
У межах наукового дослідження було проаналізовано понад 70 робіт, у яких оцінювалися увага, пам’ять, швидкість мислення та здатність до концентрації. Загалом в експериментах взяли участь понад три тисячі осіб, яких порівнювали за умов звичайного харчування та утримання від їжі протягом 8–24 годин.
Результати показали, що між цими групами немає статистично значущої різниці в показниках когнітивних тестів. Простою мовою – мозок демонструє однаково стабільну ефективність як після сніданку, так і без нього взагалі.
Сніданок. Фото: ukr.media
Вчені пояснюють це здатністю організму швидко адаптуватися до тимчасової нестачі калорій. За відсутності надходження глюкози з їжі тіло переходить на використання внутрішніх енергетичних резервів, зокрема кетонових тіл, які утворюються під час розщеплення жирів. Ці сполуки можуть ефективно забезпечувати мозок енергією, не знижуючи розумової продуктивності.
Таким чином, звичка снідати або пропускати сніданок не є критичною з точки зору роботи мозку і більше залежить від індивідуального самопочуття, режиму дня та особистих уподобань, а не від фізіологічної необхідності.
Читайте по темі
- Доктор медичних наук, член Американської асоціації гастроентерологів Робінн Чуткан та його колеги зі США озвучили перелік продуктів, які не варто їсти натщесерце.
- Сніданки, які природно знижують тиск: що варто додати до ранкового раціону для покращення здоров'я.
- Сніданок: найважливіший прийом їжі чи геніальний маркетинг?