Здоров'я

Топ-6 неочікуваних властивостей лимонної шкірки: ось що виявили дослідження

Аліна Сівак
115
Лимони. Фото: DepositPhotos
Лимонна шкірка може бути значно кориснішою, ніж м’якоть чи сік. Вчені назвали шість причин не викидати цедру цього цитрусового.

Усі здавна знають, що лимони дуже корисні при хворобах, особливо чай із цим кислим фруктом. Але, як виявилося, це далеко не всі корисні властивості цитрусового. Вчені назвали шість переваг лимонної шкірки для здоров’я та пояснили, чому її не варто викидати. Про це повідомляє портал Verywell Health.

Як зазначають науковці, багато досліджень показують: цедра безпечна для вживання та містить чимало корисних речовин, які можуть доповнити щоденний раціон.

Містить потужні антиоксиданти

Шкірка лимона багата на ключові антиоксиданти, зокрема вітамін С, D-лімонен та флавоноїд гесперидин. Вони можуть зміцнювати імунну систему та знижувати ризик розвитку певних захворювань.

Дослідження показують, що шкірка цитрусових містить більше антиоксидантів, ніж сік або м’якоть фрукта. Початкові дані також свідчать, що антиоксидантна активність лимонної шкірки потужніша, ніж у мандарина чи грейпфрута.

Багата на клітковину та мінерали

Цедра лимона має низьку калорійність – лише 3 калорії на 1 столову ложку – та містить близько 1 грама пектину, різновиду клітковини. Дані свідчать, що вживання цедри може бути кориснішим, ніж споживання лише м’якоті або соку.

Також шкірка містить 8 мг кальцію, меншу кількість калію та магнію, а також близько 9% добової норми вітаміну С.

Лимон. Фото: Depositphotos

Підтримує здоров’я зубів

Дослідження показують, що екстракти лимонної шкірки можуть пригнічувати ріст бактерій у ротовій порожнині, зокрема тих, які пов’язані з карієсом і захворюваннями ясен.

Знижує ризик хвороб серця

Поживні речовини та антиоксиданти, що містяться в лимонній шкірці, можуть допомагати знижувати високий артеріальний тиск, рівень холестерину та ожиріння, що зменшує ризик серцево-судинних захворювань.

Зокрема, дослідження показали, що підлітки з надмірною вагою та ожирінням, які приймали добавки з цедрою лимона, знижували артеріальний тиск і рівень холестерину. Також екстракт лимонної шкірки може сприяти зниженню тиску у дорослих.

Має протигрибкові та антимікробні властивості

Початкові лабораторні дослідження свідчать, що лимонна шкірка може допомагати запобігати росту шкідливих бактерій і грибків. Активні речовини у шкірці здатні боротися з мікроорганізмами на шкірі та в організмі, зокрема з тими, що є стійкими до ліків.

Лимони. Фото: Depositphotos

Може допомогти в боротьбі з раком

Потенційні протиракові властивості лимонної та інших цитрусових шкірок пов’язані з антиоксидантами, такими як D-лімонен, вітамін С і гесперидин. Вони можуть сприяти росту здорових клітин в організмі.

Інші дослідження пов’язують збільшення споживання цитрусових фруктів та їхньої шкірки зі зниженням ризику розвитку деяких видів раку. Втім, для остаточних висновків потрібні додаткові наукові докази.

Читайте по темі