Здоров'я

«Рідке золото» для серця та мозку: 5 причин вживати оливкову олію щодня

Денис Коротинський
249
Оливкова олія. Фото: freepik.com
Оливкова олія – це не просто популярна заправка, а справжнє джерело антиоксидантів. Цей продукт здатен захистити серце, зміцнити кістки та навіть запобігти деменції.

Оливкову олію цінують у всьому світі за насичений смак і унікальний склад. У ній міститься цілий набір рослинних сполук, які чинять комплексний позитивний вплив на організм людини, знижуючи ризики багатьох небезпечних захворювань. Про це пише Eatingwell.

Важливо! Дієтологиня Менді Енрайт пояснила, що оливкова олія містить такі рослинні сполуки, як олеїнова, пальмітинова, лінолева та стеринова кислоти.Також у ній є фенольні сполуки: фітостероли, токофероли, лігнани та флавоноїди.

Топ 5 корисних властивостей оливкової олії

Експерти виділили п'ять основних причин, чому варто включити цей продукт до щоденного раціону:

  • Захист серця. Високий вміст олеїнової кислоти допомагає зменшити запалення та нормалізувати рівень холестерину. Дослідження доводять, що середземноморська дієта знижує ризик інфарктів та інсультів.
  • Підтримка здоров'я кісток. Поліфеноли у складі олії сприяють утворенню кісткової тканини. Це особливо важливо для профілактики остеопорозу – стану, що характеризується крихкістю кісток.
  • Зменшення запалення. Спеціальні компоненти (олеокантал, олеацеїн) допомагають боротися з хронічним запаленням, яке часто стає причиною діабету другого типу, алергій та серцевих хвороб.
  • Профілактика когнітивного спаду. Олія є джерелом вітаміну Е. Науковці з'ясували, що споживання всього пів столової ложки олії на день знижує ризик смерті від деменції на 28%.
  • Захист від остеоартриту. Завдяки протизапальним властивостям продукт допомагає зберегти змащення суглобів та захистити їх від руйнування (хоча ці дослідження поки проводилися переважно на тваринах).

Оливкова олія. Фото: freepik.com

Кому варто обмежити вживання оливкової олії

Попри величезну користь, фахівці нагадують про помірність. Оливкова олія є висококалорійним продуктом, тому її надмірне вживання може призвести до небажаного збільшення ваги.

Також у деяких людей можуть виникати легкі проблеми з травленням або алергічні реакції, хоча такі випадки трапляються доволі рідко. Загалом же цей продукт вважається безпечним для більшості людей.

Читайте по темі