Здоров'я

Що краще - холодне копчення чи гаряче копчення: лікар пояснив всі нюанси

Юлія Шкурат
1604
1
Копчені продукти. Фото: tribuna.com
Лікар пояснив різницю між гарячим і холодним копченням, їхній вплив на здоров’я та кому варто обмежити копчені продукти. Що шкідливіше і як їсти безпечно.
Зміст

Чим відрізняється гаряче і холодне копчення?

Гаряче і холодне копчення мають різну технологію приготування та по-різному впливають на безпеку продуктів. Про це розповів гастроентеролог Павло Андрющенко в коментарі УНІАН.

Важливо! Холодне копчення вважається більш ризикованим щодо бактерій через відсутність високої температури під час обробки.

Копчена риба. Фото: Ukr.media

Під час гарячого копчення продукт обробляють за температури 60–120°C, тому він фактично готується і готовий до споживання одразу. Холодне копчення відбувається при температурі до 30°C, триває довше та потребує суворішого контролю якості.

«При гарячому копченні продукт фактично проходить термічну обробку і готовий до споживання одразу, але має коротший термін зберігання», - пояснює лікар.

Крім різної температури, відрізняється й термін зберігання продуктів. Холоднокопчені вироби зберігаються довше, але саме вони частіше стають причиною харчових отруєнь.

Що шкідливіше для здоров’я і кому варто обмежити копченості?

З погляду гастроентерології, жоден із видів копчення не є корисним для щоденного раціону. Основна шкода пов’язана не з температурою, а з димом і хімічними сполуками.

«Ці речовини при регулярному споживанні можуть викликати підвищений ризик серцево-судинних захворювань та онкопатології», — зазначає Павло Андрющенко.

Копчене м'ясо. Фото: koloro.ua

Копченості містять поліциклічні ароматичні вуглеводні, нітрити та надлишок солі. Їх не рекомендують людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки, гіпертонією, а також дітям.

Фахівець радить сприймати копчені продукти як делікатес. Умовно безпечно вживати 50–70 грамів не частіше одного разу на 1–2 тижні.

Читайте по темі:

  • Якщо м'ясо попадає до рук Володимира Ярославського - завжди виходить корисна та смачна страва, як у цьому рецепті.
  • Існують одразу 8 продуктів, у складі яких більше заліза, ніж у стейку. Розповідаємо, що варто додати у щоденний раціон.
  • Сало - це національний продукт українців. Але є способи приготування, які дозволяють перетворити сало на делікатес.