Здоров'я

«Результати були приголомшливими»: вчені з Австралії розповіли про вплив кави на розвиток хвороб серця

Віктор Глухенький
1290
Чоловік п'є каву. Фото: freepick
Науковці з Університету Аделаїди, що в Австралії, з'ясували – рекомендації щодо споживання кави людям з фібриляцією передсердь слід переглянути, бо цей напій не є головною причиною тахікардії.

Дослідники з Університету Аделаїди спостерігали за двома сотнями пацієнтів зі США, Канади та Австралії, на яких чекала процедура електричної кардіоверсії у зв’язку з фібриляцією передсердь (ФП). 

Усі піддослідні вживали каву або в теперішньому, або в минулому часі. Половина випробовуваних погодилася відмовитися від улюбленого напою на шість місяців, іншій запропонували випивати не менше однієї чашки на день.

Протягом шести місяців дослідники відстежували рецидиви ФП тривалістю понад 30 секунд. У групі любителів кави епізод ФП спостерігався у 47% пацієнтів порівняно з 64% у тих, хто утримується від кави. Це означає, що ризик для любителів кави був на 39% нижчим.

«Результати були приголомшливими. Всупереч загальноприйнятій думці, ми виявили, що у любителів кави спостерігалося значне зниження ФП порівняно з тими, хто уникав кави та кофеїну», – розповів кардіолог Крістофер Вонг.

За ловами науковця, є кілька пояснень подібним результатам досліджень. По-перше, кава підвищує фізичну працездатність, що може захистити від епізодів ФП (у дослідженні не збирали детальних даних про раціон харчування та фізичні навантаження).

По-друге, цей напій діє як сечогінний засіб, а ще містить протизапальні речовини. Ці властивості в теорії можуть допомогти знизити високий кров’яний тиск – фактор ризику розвитку фібриляції передсердь.

Тепер дослідники хочуть вивчити вплив на тих, хто спочатку не пив кави, і те, який вплив на серцево-судинні захворювання можуть мати інші кофеїновмісні напої.