Здоров'я

Яка олія найкорисніша: дієтологи дали однозначну відповідь і пояснення

Олена Кобилянська
1089
Ілюстративне фото. Джерело: Pexels
Декількох різних дієтологів запитали про користь олії, яка з них найпоживніша та найкорисніша для організму, усі вони дали однакову відповідь.

Вибір кулінарних олій величезний, і кожна має свої смакові та поживні особливості. На питання до чотирьох дієтологів, яку олію вони вважають найкращою, і всі одноголосно назвали оливкову. Про це повідомило видання RealSimple.

Харчова цінність:

«Важливі мононенасичені жири, які підтримують серце та знижують "поганий" холестерин, оливкова олія одна з таких», – пояснює дієтологиня Сапна Перувемба.

Фахівчиня Шейла Паттерсон додає, що насичені жири у великих кількостях можуть підвищувати ризик серцево-судинних хвороб, а трансжири слід уникати.

Точка димлення:

«Важливо обирати олії стабільні при високій температурі, щоб уникнути утворення шкідливих сполук», – каже дієтологиня Сем Шлейгер.

На її думку оливкова олія – це гарний варіант.

Обробка:

«Краще обирати олії холодного віджиму, вони зберігають більше антиоксидантів», – радить дієтолог Джеймі Адамс.

Оливкова олія холодного віджиму зберігає максимальну кількість антиоксидантів та користь для організму.

Смак і зберігання:

Зберігати олію варто в темній скляній тарі та прохолодному місці, щоб не псувалася, – додає Паттерсон.

Чому оливкова олія найкорисніша?

Усі четверо дієтологів регулярно використовують оливкову олію для приготування: вона багата мононенасиченими жирами та антиоксидантами, що підтримують серце та знижують запалення. 

Точка димлення рафінованої олії – 200–250 °C, а першого холодного віджиму – 175–210 °C, що робить її універсальною для щоденного приготування. Вона підходить як для салатів, так і для обсмажування овочів або запікання риби.