Здоров'я

Науковці з'ясували, які напої руйнують печінку і навіть можуть призвести до раку: мова не про горілку та пиво

Віктор Глухенький
1585
1
Солодка газованка з льодом. Фото: Kaffee Meister
Надпопулярні напої з додаванням цукру можуть призвести до захворювань печінки та навіть онкології цього важливого органу в людському організмі.

Вчені зі Сполучених Штатів Америки вивчили дані про здоров’я більш ніж 98,7 тис. жінок, що включає 40 клінічних досліджень, котрі проводилися в період з 1993 по 1998 роки. 

Учасниці мали повідомляти медикам про те, скільки солодких, безалкогольних та фруктових напоїв вони зазвичай вживають. Майже 7% жінок розповіли, що щодня п’ють одну чи більше порцій напоїв. Ще 13% відзначили, що щодня п’ють напої, які містять штучні ароматизатори.

За 21 рік наступних спостережень в учасниць було виявлено понад 200 випадків раку печінки. Крім того, печінкова недостатність стала головною причиною смерті жінок у віці від 45 до 54 років.

За словами науковців, це перше у своєму роді дослідження, в ході якого було встановлено зв’язок між вживанням напоїв, що містять цукор, і хворобою печінки.