В Україні продовжує дорожчати популярний інгредієнт борщу: за тиждень ціни зросли на 10%
Буряки на українському ринку продають ще торішні. Цього тижня вони знову подорожчали. Про це повідомляє аналітичний проект EastFruit.
За даними експертів, у цьому сегменті помітно зросла торговельна активність. Водночас спостерігається сезонне скорочення запасів цієї продукції у місцевих господарствах. Це призвело до дефіциту якісних овочів на ринку. Тому виробники користуються можливістю підвищувати відпускні ціни на свою продукцію.
Читайте також: В Україні дешевшає капуста: аналітики назвали причини та зробили прогноз
Зараз виробники продають торішні коренеплоди по 25-33 грн/кг ($1,04-1,26/кг). Це в середньому на 10% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.
«Чергове подорожчання столового буряка гравці ринку пов'язують з помітним зростанням попиту з боку оптових компаній і роздрібних мереж. При цьому запаси якісних буряків у місцевих господарствах майже вичерпані, що також позначається на рівні цін», - йдеться у повідомленні.
Читайте також: «Українці доїдають врожай 2024-го, а далі…»: економіст розповів, чому ростуть ціни на їжу й що на це впливає
За даними аналітиків, у результаті таких коригувань, зараз ціни на столові буряки в Україні в середньому на 36% вищі за минулорічні. При цьому основні учасники ринку сходяться на думці, що така цінова динаміка збережеться і надалі.
- Нагадаємо, за інформацією Держстату, за останній рік деякі овочі подорожчали в кілька разів. Найбільший ціновий стрибок продемонструвала капуста – майже на 267%, до 49,7 гривні за кілограм.
- Морква додала в ціні понад 205%, піднявшись до 39 гривень за кіло. Також суттєво подорожчали яйця – на 73%, зараз десяток коштує 59,2 гривні.