Повітря, сеча та електрика: елементи, з яких вже скоро буде готуватися їжа для астронавтів на МКС

Аватар Віталій Шкурат Віталій Шкурат
461
1
2 голоси
Повітря, сеча та електрика: елементи, з яких вже скоро буде готуватися їжа для астронавтів на МКС
Їжа у космосі. Фото: https://cosmosmuseum.info
ESA розпочала проєкт із виробництва білкового порошку Solein безпосередньо на орбіті, використовуючи повітря, електроенергію та сечу астронавтів, що стане проривом у забезпеченні харчування під час тривалих космічних місій.

Європейське космічне агентство (ESA) офіційно запустило експеримент під назвою HOBI-WAN, який має на меті перевірити можливість створення білкової їжі Solein у космосі. Розробкою займається фінська компанія Solar Foods, відома своєю технологією «їжі з повітря».

Наразі продукти харчування для астронавтів доставляють із Землі, однак для польотів на Місяць і Марс це занадто складно та дорого. Тому в ESA шукають рішення, яке дозволить екіпажам бути максимально автономними.

«Цей проєкт допоможе підвищити автономність, стійкість і добробут астронавтів у тривалих місіях», - зазначила головна наукова співробітниця ESA Анжелік Ван Омберген.

Технологія Solein заснована на живленні спеціальних мікроорганізмів вуглекислим газом, водою та електрикою. У космосі, замість аміаку, джерелом азоту планують використовувати сечовину, яку виділяють самі астронавти.

Харчовий набір у космосі. Фото: cosmosmuseum.info

У складі Solein - до 70% білка, 8% жирів та близько 15% клітковини. За поживними властивостями цей порошок подібний до яловичини або сої, проте є повністю екологічним і придатним для замкнених систем життєзабезпечення.

«Наша мета - довести, що мікроорганізми можуть розвиватися у космічному середовищі так само, як на Землі. Це стане першим кроком до створення технології газової ферментації у мікрогравітації», - пояснив старший віцепрезидент Solar Foods Артту Лууканен.

У найближчі вісім місяців компанія спільно з німецьким підрядником OHB System AG проведе наземні тести, після чого технологію випробують на борту Міжнародної космічної станції.

Якщо експеримент завершиться успіхом, Solein може стати основним джерелом білка для космонавтів під час місій на Місяць та Марс — і навіть революціонізувати харчування на Землі.