Скільки насправді не псується м'ясо, молоко та інші продукти без холодильника? Нутриціолог розповіла
Через скільки часу псується молоко?
Через відсутність холодильника молоко псується дуже швидко, розповіла Ольга Войнікова для УНІАН. За словами нутриціолога, за температури 20–25° воно починає псуватися вже через 2 години, а при температурі близько 30° – навіть через одну годину. Фахівчиня наголошує, що після початку псування продукт одразу вважається непридатним.

Сморід. Фото: shashlichok.org.ua
Який час зберігається молоко без холодильника?
Сире або необроблене молоко у закритій упаковці може протриматися без холоду лише одну-дві години. Пастеризоване – до двох годин. Ультрапастеризоване здатне стояти за кімнатної температури кілька місяців, але тільки до моменту відкриття. Після розкриття і його можна тримати не довше двох годин.
Скільки без світла зберігається йогурт?
Поза холодильником йогурт можна тримати максимум дві години. Ознаками псування є набрякла кришка, різкий запах, надмірне виділення сироватки та цвіль. При цьому Войнікова наголошує, що навіть якщо зіпсуття не видно, тримати йогурт понад дві години без холоду небезпечно.
Як швидко псується без холоду кефір?
Напій зберігається до двох годин, але може скисати швидше через активні мікроорганізми. Зіпсований продукт має грудки слизу, газування або піну – цих ознак бути не повинно.
Який термін без холодильника може лежати м’ясо?
Сире та готове м’ясо тримають без холоду не довше двох годин. У зоні температур 4–60° ріст бактерій, зокрема сальмонели, прискорюється, і кожні 20 хвилин їхня кількість може подвоюватися. Тому залишати м’ясо на столі надовго небезпечно навіть після термічної обробки.

М'ясо. Фото: Freepik
Термін зберігання м’яса в холодильнику становить:
- яловичина, свинина, баранина – 3–4 дні;
- птиця – 1–2 дні;
- готове м’ясо – 3–4 дні.
Як українцям довше зберігати продукти свіжими без холодильника
Щоб подовжити термін свіжості продуктів, слід зберігати їх у термопакетах або термобоксах, додавати пакети з льодом, тримати подалі від сонця та тепла. М’ясо й молочні продукти краще одразу готувати або заморожувати, якщо є можливість. Страви варто порціонувати в невеликі ємності, щоб вони повільніше нагрівалися. Овочі й фрукти тримають у прохолодному затіненому місці з вентиляцією.
Які продукти довго зберігаються без холоду
Без холодильника довше зберігаються: тверді та витримані сири, хліб, крупи, консерви, сухофрукти, горіхи, олія, мед, бобові, цибуля та часник. Також добре стоять яблука, цитрусові, морква й капуста. Хліб можна тримати в полотняному мішку. Консерви лишаються безпечними до відкриття за будь-якої температури. Тверді овочі та фрукти краще класти в прохолодне місце без прямого сонця.
Читайте по темі
- Ситуація в енергосистемі України стабілізується, що дає можливість зменшити обсяги погодинних вимкнень світла.
- Який пристрій варто купити, щоб було тепло, безпечно і не накрутило шалений рахунок за електрику.
- Відключення світла можуть серйозно впливати на зір, особливо взимку, коли світловий день короткий.