Петрів піст 2025: що не можна їсти та яку роботу виконувати – головні заборони і прикмети

Петрів піст розпочинається щороку у різні дати, але завжди – у понеділок після Трійці. Як повідомляє Blik.ua, у 2025 році він починається 16 червня і триватиме до 11 липня – дня памʼяті святих апостолів Петра і Павла. Саме тому в народі цей період і отримав назву «Петрівка».
Що їсти та пити під час посту?
Цей піст не є таким суворим, як Великий чи Успенський, однак теж має чіткі заборони, насамперед у харчуванні. Забороняється їсти:
- м'ясо,
- ковбаси,
- сало,
- вершкове масло,
- тваринні жири,
- солодощі,
- молоко.
Натомість дозволені:
- риба,
- морепродукти,
- овочі,
- фрукти,
- мед,
- горіхи,
- злаки,
- рослинні олії.
Пісними мають бути також і напої – жодного алкоголю. Особливо суворо це правило дотримуються в дні храмових свят і по п’ятницях. А от у середу та п’ятницю часто практикується сухоїдіння – тобто без гарячих страв.
Що не можна робити у піст?
Проте обмеження торкаються не лише столу. Існують заборони і щодо певних видів праці. Так, у народній традиції не рекомендують у Петрівку займатися важкими ремонтами, забивати цвяхи, будувати, копати фундаменти чи навіть обрізати дерева.
Пояснюється це повір’ям, що «Петро з Павлом на той час землю слухають». Вважалося, що гучна робота може порушити рівновагу між силами природи, а родючість ґрунту в такому випадку постраждає.
У народі також вірили, що в Петрів піст не варто з’ясовувати стосунки та конфліктувати, адже все сказане «на пості» може обернутися сваркою на довгі роки. Краще утриматися від негативу – і в словах, і в думках.
Які існують прикмети та повір'я?
Ще одна цікава прикмета: якщо на початку Петрівки іде дощ – літо буде вологим, із частими грозами, а городина може загнивати. А якщо ясно й сонячно – на добрий врожай та здорову картоплю.
«Піст – це не лише їжа. Це час для тиші в душі та спокою в серці», – казали в селах.
А ще вірили: хто щиро тримає Петрівку, того апостоли Петро й Павло оберігатимуть увесь рік.
Особливо цей піст поважали рибалки: апостол Петро був рибалкою, і тому на Петрівку гадали по улову, чи буде вдалим сезон. Якщо зранку 16 червня вдасться зловити рибу – вважалося доброю прикметою на багатство.
Завершується Петрів піст святом Петра і Павла 12 липня – і саме цього дня традиційно готували м’ясні наїдки, пироги з сиром і накривали великий святковий стіл.
Читайте також: «Не гавкає, не хворіє, і ще можна з'їсти»: ось що заводить китайська молодь замість домашніх улюбленців