Свіжі овочі: ризик потрапляння нітратів та як цього запобігти

Аватар Діана Грицюк Діана Грицюк
33
2 голоси
Свіжі овочі: ризик потрапляння нітратів та як цього запобігти
Фото: Facebook
Свіжі овочі корисні та необхідні в раціоні, навіть якщо є ризик наявності нітратів. Вони містять вітаміни, мінерали, клітковину та антиоксиданти, які підтримують імунітет та здоров’я загалом. Розповідаємо, як зменшити ризик потрапляння нітратів в організм.

Нітрати – це не лише шкідливо, а й корисно. Вони покращують кровообіг, знижують артеріальний тиск, підвищують витривалість (саме тому буряковий сік активно використовують спортсмени).

Організм людини сам перетворює частину нітратів у оксид азоту (NO) – молекулу, що позитивно впливає на судини.

Проте надлишок нітратів (через використання добрив, порушення технологій вирощування) може спричинити харчові отруєння, головний біль, слабкість.

Як зменшити ризик потрапляння нітратів в організм?

  • Обирайте сезонні овочі від перевірених постачальників або місцевих фермерів.
  • Замочуйте зелень, листові овочі у воді 15-30 хв – це знижує кількість нітратів.
  • Термічна обробка (варіння, бланшування) допомагає зменшити їхній вміст.
  • Не зберігайте готові овочеві страви понад добу – нітрати можуть перетворюватися на шкідливі нітрозаміни.

Чим замінити, якщо сумніваєтесь у якості свіжих овочів?

  • Заморожені овочі – зберігають максимум корисних речовин і мають менше нітратів.
  • Квашені, ферментовані продукти (квашена капуста, корейська морква, кімчі) – містять пробіотики, вітамін С.
  • Запечені чи тушковані овочі – гарбуз, морква, буряк, цвітна капуста.
  • Проростки, мікрозелень – джерело ферментів та вітамінів.

Читайте також: Регулярне обстеження організму: найкраща профілактика здоров’я