Сповільнює старіння: вчені назвали один з продуктів – «еліксирів молодості»

Аватар Сергій Маламура Сергій Маламура
1887
1
1 голос
Сповільнює старіння: вчені назвали один з продуктів – «еліксирів молодості»
Запечена квасоля. Фото: klopotenko.com
Науковці назвали продукт, який може допомогти сповільнити процеси старіння в організмі. Йдеться про запечену квасолю. Її вважають не лише ситним гарніром, а й потенційним «еліксиром молодості».

Пластичний хірург Роберт Колгроув вважає, що квасоля приносить чимало користі для здоров’я. Вона, зокрема, допомагає задовольнити харчові потреби та є джерелом основних вітамінів і мінералів. Про це пише Daily Express.

У запечених бобах міститься кілька мінералів, зокрема, магній, селен і мідь, які є потужними антиоксидантами, захищають клітини від вільних радикалів - активних форм кисню.

За словами науковців, надлишок вільних радикалів шкодить клітинам і тканинам тіла. Це призводить до пошкодження клітин, відомого як окислювальний стрес, що й спричиняє старіння. Для боротьби з вільними радикалами організму потрібно більше антиоксидантів, які містяться у квасолі.

Ще більше користі буде, якщо до печеної квасолі додати томатний соус, адже він містить лікопін - сильний антиоксидант, що допомагає клітинам протистояти старінню та знижує кров’яний тиск.

Читайте також: Що їсти, щоб жити довше: топ-10 продуктів довголіття, підтверджених наукою – напрочуд корисні та смачні рецепти

Окрім того, печена квасоля є гарним джерелом цинку, який допомагає при сухості шкірі. Цинк зміцнює шкірний бар’єр і збільшує колаген і еластин, які допомагають підтримувати гідратацію та пружність шкіри. 

Вчені зазначають, що квасоля – потужне джерело рослинного білка, вона має низький вміст жиру та калорій, містить залізо та цинк, вітаміни групи B, зокрема, фолієву кислоту.

Загалом 200 г запеченої квасолі в томатному соусі забезпечує:

  • 162 ккал/666 кДж;
  • 10 г білка;
  • 1 г жиру;
  • 30 г вуглеводів;
  • 9,6 г цукру;
  • 9,8 г клітковини;
  • 1,3 г солі. 

Квасоля та інші бобові також зменшують ризики серцево-судинних захворювань та допомагають збалансувати рівень цукру в крові. Медики зауважують, що їсти квасолю краще із овочами, яйцями та вуглеводами з повільним вивільненням. Це забезпечить баланс поживних речовин із невеликою кількістю солі чи цукру.

  • Нагадаємо, відома українська лікарка-нутриціологиня Анастасія Голобородько назвала продукти, які запускають незворотні процеси старіння в людському організмі. У переліку - більшість продуктів, які традиційно вважаються корисними і яким віддають перевагу адепти здорового харчування.