Більше ніж просто молочка: вчені приголомшили новими властивостями звичайного кефіру
Про це йдеться у матеріалі видання News Мedical, яке посилається на масштабне дослідження впливу цього кисломолочного продукту на здоров'я.
Чим корисний кефір для організму
Дослідники зазначають, що молочнокислі бактерії у складі напою ферментують молочні субстрати, виробляючи не лише молочну кислоту, а й перекис водню та вуглекислий газ. Ці речовини діють як природні антибіотики, що потенційно можуть ослаблювати або повністю знищувати небезпечні кишкові патогени.
Крім того, у кефірі виявлено оцтову кислоту, яка покращує кровообіг у товстій кишці. Особливу увагу вчені звернули на дріжджі у складі продукту. Вони мають протизапальні властивості, що робить кефір корисним союзником при серйозних захворюваннях, таких як синдром подразненого кишківника та хвороба Крона.
Кефір. Фото: freepik.com
Як кефір знижує тиск та рівень цукру
Результати досліджень показали різнобічний позитивний вплив напою. Наприклад, у жінок регулярне вживання кефіру призвело до покращення не лише фізичного стану, а й психічного здоров'я. Також напій суттєво змінює склад кишкового мікробіому, збільшуючи кількість корисних бактерій.
Вчені виявили ще кілька неочікуваних ефектів:
- Контроль діабету: споживання кефіру натщесерце призводить до позитивних змін рівня інсуліну.
- Серцево-судинна система: продукт сприяє нормалізації артеріального тиску.
- Стоматологія: встановлено, що кефір знижує рівень бактерій, які викликають карієс, причому цей ефект спостерігається як у дорослих, так і в дітей.