Жуйка - бомба сповільненої дії: як тисячі частинок мікропластику потрапляють в організм

Аватар Кирило Гапонов Кирило Гапонов
7
1 голос
Жуйка - бомба сповільненої дії: як тисячі частинок мікропластику потрапляють в організм
Жуйки несуть в собі тисячі частинок мікропластику. Фото: Michiel1972
Звична жувальна гумка, яку мільйони людей жують щодня, виявилася небезпечним джерелом мікропластику. Дослідження показало, що вона виділяє тисячі мікроскопічних частинок, які потрапляють у слину та організм людини.

Науковці Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі приголомшили результатами свого дослідження, яке було представлено на весняній сесії Американського хімічного товариства в Сан-Дієго. Вони виявили, що 1 грам жувальної гумки містить в середньому 100 частинок мікропластику, а в окремих випадках - до 600. Зважаючи на те, що одна жуйка важить від 2 до 6 грамів, загальна кількість частинок, які потрапляють в організм, може бути колосальною. Пише BLIK.

Дослідники протестували 10 брендів жувальної гумки - 5 синтетичних і 5 «натуральних». На їхнє здивування, рівень забруднення мікропластиком був однаковим в обох типах жуйок. Крім того, вчені виявили в гумці однакові полімери - поліетилен і поліпропілен, які широко використовуються у виробництві пластикової упаковки та побутових товарів.

«Ми не хочемо налякати людей, але варто задуматися над цією проблемою», - зазначив керівник дослідження, професор Санджай Моханті.

Він підкреслив, що хоча однозначних доказів шкоди мікропластику для людини поки немає, він щодня присутній у нашому житті через їжу, воду та навіть повітря.

Старша дієтологиня UCLA Health Дана Ханнес зазначила:

«Я й подумати не могла, що гумка може бути таким джерелом мікропластику. Але ж ми ковтаємо слину під час жування - і всі ці частинки потрапляють усередину».

Експерти закликають з обережністю ставитися до споживання жувальної гумки, особливо коли йдеться про дітей. Професорка Трейсі Вудрафф із Каліфорнійського університету в Сан-Франциско наголосила, що жувальна гумка є ще одним джерелом мікропластику, яке додається до вже існуючого навантаження на організм.

  • Варто зазначити, що це дослідження ще не пройшло незалежну експертизу, тому його результати потребують додаткового підтвердження. Однак, вони вже викликали широкий резонанс та змусили багатьох задуматися про безпечність звичних продуктів.

Читайте також: Нуль калорій – нуль шкоди? Чи безпечна дієтична газована вода?