Вчені підтвердили: келих вина на день корисний для серця — але є «правильна» норма і ось яка

Аватар Юлія Шкурат Юлія Шкурат
11
1 голос
Вчені підтвердили: келих вина на день корисний для серця — але є «правильна» норма і ось яка
Два бокали з вином. Фото: Вікіпедія
Експерти пояснили, чому дослідження про користь помірного споживання вина не означають, що алкоголь безпечний. Вчені нагадують про ризики та суперечливість даних.
Зміст

Чи справді вино може бути корисним для здоров’я серця?

Вчені підтверджують, що помірне споживання вина корисне для здоров'я, оскільки його активні речовини допомагають знижувати рівень «поганого» холестерину та зменшують ризик серцево-судинних захворювань. У статті видання Guardian оптимальною «корисною» дозою дослідники вважають приблизно 20 келихів на місяць.

Найкращий ефект при цьому дає червоне вино, адже воно містить більше корисного ресвератролу.

Важливо: Всесвітня організація охорони здоров’я у 2023 році заявила, що безпечного рівня споживання алкоголю не існує.

Дослідники підтверджують, що певні компоненти вина можуть впливати на показники «поганого» холестерину та мати протизапальні властивості. Проте експерти додають, що подібні корисні речовини містяться у винограді та ягодах без супутніх ризиків. Сам Гуттман наголосив, що вино не варто відносити до ліків.

Вино наливають у келих. Фото: centrmed.com

Чому наукові дані про користь вина викликають суперечки?

Медики пояснюють, що дослідження про користь вина часто мають обмеження: вони базуються на опитуваннях та не враховують інші фактори способу життя.

Крім того, алкоголь пов’язаний із ризиками для серця, печінки, тиску та імунної системи. Саме тому лікарі підкреслюють, що робити висновки про «корисність» таких напоїв некоректно.

Читайте по темі:

  • Артистка Тетяна Піскарьова розповіла, що у певний період життя вона часто дозволяла собі біли вино. Чи добре це позначилось на її здоров'ї?
  • Вчені з США дослідили різні алкогольні напої й визначили найбільш корисний із них. Що краще вживати у холодну пору року?
  • Вино разом із шоколадом та кавою можуть зникнути назавжди. Чому під загрозою існування наших улюблених продуктів?