Чим снідати і як розпочинати ранок, щоб мозок працював, мов швейцарський хронометр: п'ять ключових правил

Аватар Віктор Глухенький Віктор Глухенький
225
2 голоси
Чим снідати і як розпочинати ранок, щоб мозок працював, мов швейцарський хронометр: п'ять ключових правил
Один з варіантів збалансованого сніданку. Фото: freepik
Авторитетна американська дієтологиня Лорен Манакер розповіла, як правильно розпочинати ранок, щоб увесь день бути бадьорим та повним сил й енергії.

Правильно спланований ранковий прийом їжі допомагає зосередитися та залишатися бадьорими протягом усього дня. Стверджує американська дієтологиня Лорен Манакер.

«Після ночі голодування ваш мозок потребує палива та поживних речовин, щоб залишатися гострим та допомогти вам зосередитися, а через пропуск сніданку, ви може бути млявими упродовж усього дня», – пояснила Манакер в інтерв'ю Eatingwell.

Як варто розпочинати ранок та чим снідати

Пийте чисту негазовану воду перед кавою. Недостатня кількість води в організмі може негативно впливати на швидкість обробки інформації, пам’ять та увагу. Хоч кава й містить воду, однак випита склянка води перед цим допоможе вам утримати водний баланс.

Міксуйте білки з вуглеводами. Класичні продукти, такі як пластівці, тости, фрукти або вівсянка, забезпечують вуглеводи, які мозок використовує як паливо, важливий баланс вуглеводів і білка.

Як джерело білка для сніданку підійдуть сир, йогурт, знежирене молоко, соєве молоко, яйця, лосось або навіть тунець. Білок і вуглеводи є двома ключовими факторами, які разом дають гарний ефект для мозку.

Їжте курячі яйця. Яйця - це не просто чудове джерело білка. Вони містять й інші поживні речовини, що покращують роботу мозку. Зокрема, холін має вирішальне значення для підтримки роботи мозку, пам’яті та настрою, проте більшість із нас не отримує його достатньо, зазначила Манакер.

Дослідження пов’язують підвищене споживання холіну з покращенням когнітивних показників, зокрема швидшою вербальною та зоровою пам’яттю.

Обмежте вживання цукру. Мозок використовує глюкозу (цукор) як основне паливо, вуглеводи краще отримувати із фруктів та цільного зерна, а не з доданого цукру. Дослідження виявили зв'язок між вживанням надмірної кількості доданого цукру та поганою когнітивною функцією. Йдеться і про здатність до планування, і про дрібну моторику, і про швидкість обробки інформації.

✅ Їжте ягоди. Вони багаті на клітковину, мінерали, вітаміни та поліфеноли, які допомагають підтримувати роботу нашого мозку. Красиві насичено-фіолетові, червоні та сині кольори свідчать на наявність у їхньому складі антоціанів. Вважається, що ці потужні антиоксиданти покращують пам'ять і когнітивне здоров'я, збільшуючи кровотік до мозку.