Що слід і чого не варто робити для підвищення ризику розвитку деменції: п'ять факторів, що варто запам'ятати

Мерилін Гленвілл науково обґрунтувала та склала список з п'яти пунктів, тобто головних факторів ризику хвороби Альцгеймера. Виглядає перелік так:
❌ Нездорова дієта. Надзвичайно важливо, щоб ви добре харчувалися, через те, що ваш розум і тіло дуже тісно пов’язані.
«З досліджень ми знаємо, що дотримання середземноморської дієти призводить до меншої втрати пам’яті та / або проблем з концентрацією уваги. Ми також знаємо, що середземноморська дієта важлива для підтримки здоров’я вашого серця, і це не менш важливо для вашого мозку».
❌ Недолік сну. Нестача сну збільшує ризик хвороби Альцгеймера, тому пора переконатися, що ии отримуєте достатньо сну щоночі.
❌ Недолік вправ. Фізична активність дуже важлива для здорового функціонування мозку, а також для фізичного стану.
❌ Ліки (лікування). Інгібітори протонної помпи (ІПП) – це ліки, які допомагають зменшити кислотний рефлюкс, і тепер вважається, що вони збільшують ризик розвитку деменції на 44 відсотки, оскільки підвищують рівень бета-амілоїду в головному мозку.
❌ Дефіцит вітаміну D. В останні роки лікарі та вчені зрозуміли, наскільки важливо це поживна речовина для загального здоров’я, особливо для здоров’я мозку.
«Дослідження показали, що якщо у вас помірний дефіцит вітаміну D, у вас підвищується ризик хвороби Альцгеймера на 69 відсотків, а у тих, хто страждає його серйозним дефіцитом, ризик зростає до 122 відсотків».
❗️Очікується, що до 2050 року кількість людей, які живуть з деменцією, зросте з 50 мільйонів до 152 мільйонів.