Як зробити перламутрові крашанки з «галактичним» ефектом: простий спосіб фарбування яєць

Вишуканий космічний колір крашанкам може надати каркаде. Застосувавши цей спосіб, можна зробити яйця різних кольорів - від ніжного бірюзового до насиченого синього, з перламутровим або «галактичним» ефектом. До того ж, цей метод доволі простий, розповідає блогерка Тетяна Шліхтенко.
Для надання крашанкам ефектних космічних кольорів знадобиться:
- сушений чай каркаде - 80 г;
- сіль - 1 ст. л;
- оцет (9%) - 2 ст. л;
- вода - 1 л;
- білі курячі яйця;
- соняшникова або оливкова олія.
Потрібно у каструлю висипати 80 г квітів каркаде, додати літр води, 1 ст. л солі та 2 ст. л оцту. Від солі шкарлупа стане міцнішою, а оцет краще закріпить барвник.
Читайте також: Мармурові крашанки: стильний спосіб фарбування яєць до Великодня за рецептом Клопотенка
Переглянути цей допис в Instagram
Щоб пофарбувати крашанки, яйця можна сирими варити в настої, або ж забарвити вже варені.
Варіння у настої
У підготовлений настій слід опустити сирі яйця без тріщин та довести до кипіння. Варити потрібно 8–10 хв. Але, якщо хочете, щоб відтінок був м’яким синім вийняти яйця слід через 5 хв після закипання. Потім яйця залишають у настої ще на 30–90 хв. Чим довше вони лежатимуть, тим глибшим буде колір. Після цього, крашанки потрібно вийняти й просушити на паперовому рушнику.
Фарбування вже зварених яєць
Яйця потрібно зварити звичним способом, остудити їх та покласти у теплий чи охолоджений відвар каркаде. Він не повинен бути гарячим, інакше шкарлупа може тріснути. Таким способом можна точніше контролювати насиченість кольору.
Загалом світлого блакитного кольору можна досягти за 5 хв тримання яєць у настої. А за 1,5–2 години крашанки матимуть насичене «галактичне» забарвлення. Якщо ж яйця занурювати у настій частково та на різний час, можна досягти природніх переходів кольору.
Після фарбування яйця можна злегка змастити олією. Тоді вони виблискуватимуть та матимуть ефект перламутру.
- Нагадаємо, у 2025 році відбудеться нечасте явище: всі християни святкуватимуть Великдень одночасно, незважаючи на різницю в календарях, - 20 квітня.
- В одному з київських кафе продається унікальна великодня паска. Серед інгредієнтів святкового смаколика також знаходиться й канабіс.