Здоров'я

Який алкоголь найменш токсичний: експерт здивував відповіддю

Уляна Виноградова
1835
1
Келихи. Фото: Гастроном
Українська гастроентерологиня пояснила, який алкоголь краще пити. Віскі — найменш токсичний серед міцного алкоголю, проте він все одно містить етанол.

Вживання алкоголю завжди викликає суперечки щодо його безпечності для здоров'я. Проте, якщо ви все ж вирішили дозволити собі келих, важливо знати, який саме напій завдасть найменше шкоди організму.

В інтерв’ю РБК-Україна гастроентерологиня-дієтологиня, докторка медичних наук і Заслужена лікарка України Галина Анохіна заявила, що найменш токсичним вважається віскі.

Причина полягає у технології виробництва. Для віскі використовують спирт-дистилят, який на відміну від ректифікованого спирту, що є основою багатьох інших напоїв (наприклад, горілки), містить менше токсичних сполук у чистій формі.

«Ректифікат - надто чистий і агресивний. У дистилятах зберігаються певні природні домішки, які не викликають настільки різкого навантаження на печінку», - пояснює Анохіна.

Оптимально, за її словами, вживати не більше ніж 20–30 мл віскі на день.

Читайте також: Названо чотири продукти, які допоможуть позбутися похмілля: вони продаються у кожному супермаркеті України

Науковці вважають, що помірне вживання віскі може:

  • підвищувати рівень «хорошого» холестерину;
  • знижувати рівень фібриногену (білка, що відповідає за запальні процеси);
  • забезпечувати антиоксидантну дію завдяки еллаговій кислоті, що має протипухлинні властивості.

Однак ці плюси перекриває головна небезпека: етанол метаболізується в організмі у ацетальдегід - потужний канцероген, що підвищує ризик розвитку онкології навіть у мінімальних дозах.

За даними ВООЗ, жодна доза алкоголю не є безпечною. Навіть одна порція негативно впливає на:

  • серце та судини,
  • пам’ять і настрій,
  • сон та імунітет,
  • баланс гормонів і нейромедіаторів.

«Алкоголь запускає процеси окисного стресу вже з першої дози», - застерігають експерти.

  • Вчені з Кембридзького університету (Великобританія) визначили та науково обґрунтували мінімальну кількість алкоголю, яка вже може вважатися небезпечною для здоров’я.