Здоров'я

Не все підходить для мікрохвильовки: названо продукти, які не варто розігрівати

Анастасія Станіславська
2079
5
Ілюстративна світлина. Фото: rbc
Мікрохвильова піч давно стала незамінною на кухні, адже дозволяє швидко й зручно розігріти їжу. Утім, не всі продукти підходять для повторного нагрівання: деякі з них можуть не тільки втратити свої поживні властивості, а й зашкодити здоров’ю.

Відомо, що далеко не всі продукти підходять для повторного нагріву в мікрохвильовці. Деякі з них можуть змінювати свою структуру, виділяти токсини або втрачати поживні властивості.

Сайт Blik.ua звертає увагу на те, які продукти не варто розігрівати в мікрохвильовці, аби уникнути негативних наслідків для здоров’я.

Рис

Рис - один із продуктів, який вимагає особливої обережності під час повторного розігріву. Через нерівномірний нагрів у мікрохвильовці важливо періодично перемішувати страву, щоб мінімізувати ризик розмноження небезпечних мікроорганізмів, зокрема бактерій Bacillus cereus.

У чому ризик: якщо рис тривалий час перебував при кімнатній температурі, бактеріальні спори можуть вижити навіть після нагрівання, що здатне спричинити харчове отруєння.

Сирі яйця

Сирі яйця - не найкращий вибір для приготування в мікрохвильовій печі. Усередині шкаралупи під час нагрівання накопичується пара, яка під тиском може спричинити вибух прямо у приладі. Крім того, мікрохвильовка часто прогріває продукти нерівномірно, тож всередині можуть залишитися небезпечні бактерії, зокрема сальмонела.

У чому ризик: нерівномірне нагрівання не гарантує знищення шкідливих мікроорганізмів, а вибух яйця може пошкодити техніку або навіть спричинити опіки.

Смажені страви

Смажені страви - не найкращий вибір для повторного розігрівання в мікрохвильовці. Під час першого приготування в олії вже утворюються трансжири, а повторний нагрів лише збільшує їх кількість.

У чому ризик: регулярне споживання такої їжі підвищує ймовірність серцево-судинних захворювань, розвитку запальних процесів в організмі й навіть виникнення онкологічних хвороб.

  • Хоч мікрохвильова піч значно спрощує побут, варто уважно ставитися до вибору продуктів для розігріву.

Читайте також: Названо десять найкорисніших продуктів у світі: вчені сказали, що треба вживати для поліпшення здоров’я