Сповільнює старіння: вчені назвали один з продуктів – «еліксирів молодості»
Пластичний хірург Роберт Колгроув вважає, що квасоля приносить чимало користі для здоров’я. Вона, зокрема, допомагає задовольнити харчові потреби та є джерелом основних вітамінів і мінералів. Про це пише Daily Express.
У запечених бобах міститься кілька мінералів, зокрема, магній, селен і мідь, які є потужними антиоксидантами, захищають клітини від вільних радикалів - активних форм кисню.
За словами науковців, надлишок вільних радикалів шкодить клітинам і тканинам тіла. Це призводить до пошкодження клітин, відомого як окислювальний стрес, що й спричиняє старіння. Для боротьби з вільними радикалами організму потрібно більше антиоксидантів, які містяться у квасолі.
Ще більше користі буде, якщо до печеної квасолі додати томатний соус, адже він містить лікопін - сильний антиоксидант, що допомагає клітинам протистояти старінню та знижує кров’яний тиск.
Читайте також: Що їсти, щоб жити довше: топ-10 продуктів довголіття, підтверджених наукою – напрочуд корисні та смачні рецепти
Окрім того, печена квасоля є гарним джерелом цинку, який допомагає при сухості шкірі. Цинк зміцнює шкірний бар’єр і збільшує колаген і еластин, які допомагають підтримувати гідратацію та пружність шкіри.
Вчені зазначають, що квасоля – потужне джерело рослинного білка, вона має низький вміст жиру та калорій, містить залізо та цинк, вітаміни групи B, зокрема, фолієву кислоту.
Загалом 200 г запеченої квасолі в томатному соусі забезпечує:
- 162 ккал/666 кДж;
- 10 г білка;
- 1 г жиру;
- 30 г вуглеводів;
- 9,6 г цукру;
- 9,8 г клітковини;
- 1,3 г солі.
Квасоля та інші бобові також зменшують ризики серцево-судинних захворювань та допомагають збалансувати рівень цукру в крові. Медики зауважують, що їсти квасолю краще із овочами, яйцями та вуглеводами з повільним вивільненням. Це забезпечить баланс поживних речовин із невеликою кількістю солі чи цукру.
- Нагадаємо, відома українська лікарка-нутриціологиня Анастасія Голобородько назвала продукти, які запускають незворотні процеси старіння в людському організмі. У переліку - більшість продуктів, які традиційно вважаються корисними і яким віддають перевагу адепти здорового харчування.