Як не отруїтися їжею під час відключень світла: головні правила зберігання продуктів
Про це повідомляє Держпродспоживслужба на своїй сторінці у Facebook. Фахівці наголошують, що порушення умов зберігання харчів може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям, тому варто заздалегідь підготуватися до можливих перебоїв з електроенергією.
Важливо! Якщо швидкопсувні продукти (м’ясо, риба, яйця, молочка) зберігалися без електроенергії понад 4 години при температурі вище +4°C, їх краще викинути. Ніколи не куштуйте підозрілу їжу, щоб перевірити її безпечність.
Скільки часу продукти зберігаються без світла
Головне правило при вимкненні електроенергії – тримати дверцята холодильника та морозильної камери зачиненими. Це дозволить зберегти холод якомога довше. За умови герметичності продукти залишаються безпечними:
- до 4 годин у холодильнику;
- до 48 годин у повній морозилці;
- до 24 годин у напівпорожній морозильній камері.
Експерти також радять згрупувати продукти у морозилці разом, якщо світла немає довго – це допоможе довше тримати холод.
«Якщо маєте сумніви щодо безпечності їжі – не перевіряйте її на смак, краще викиньте відразу», – попереджають у службі.
Також не варто готувати страви із великим запасом та залишати їх за кімнатної температури більш ніж на 2 години.
Страва. Фото: Pexels
Як безпечно готувати та вживати їжу
Щоб мінімізувати ризики, слід ретельно дотримуватися технології приготування. Страви мають проходити термічну обробку щонайменше при 70°C (доводити до кипіння). Крім того, важливо дотримуватися базових правил гігієни:
- Розділяйте їжу – зберігайте сирі та готові продукти окремо, використовуючи закритий посуд.
- Не розморожуйте продукти за кімнатної температури – це сприяє розмноженню бактерій.
- Використовуйте чисту воду – для пиття та приготування їжі беріть бутильовану або кип'ячену воду з перевірених джерел.
- Мийте руки – обов'язково з милом після туалету та перед приготуванням.
Якщо води немає, використовуйте антисептики або вологі серветки. Пам'ятайте, що продукти, на яких збереглися крижані кристали або температура яких не перевищує +4°C, можна безпечно заморозити повторно або приготувати.
Читайте по темі
- Як правильно зберігати продукти, і чому банани не люблять сусідів – лайфхаки, що допоможуть вам на кухні
- Вечірня кава краде ваш сон: коли потрібно випити останню чашку.
- Що не можна смажити на чавунній сковороді: три заборонені продукти.