Здоров'я

Який алкоголь вживати, щоб зранку тяжку голову не мати: топ-3 напої, які можуть спровокувати сильне похмілля

Віктор Глухенький
12
Чоловік тягнеться до банки з розсолом. Фото: alkospas
Журналісти сайту BLIK.ua промоніторили низку спеціалізованих порталів і з'ясували, які алкогольні напої провокують похмілля через склад і вплив на нервову систему.

Тривале святкове застілля та змішування алкогольних напоїв найчастіше закінчуються важкою головою зранку, тобто – похміллям. І справа не лише в кількості випитого алкоголю. 

Важливо! Безпечної доза алкоголю не існує, оскільки навіть мінімальні дози підвищують ризики для здоров’я, проте існують умовно безпечні норми, які рекомендують не перевищувати, щоб уникнути серйозних наслідків: 1 порція на день для жінок і до 2 порцій на день для чоловіків. Одна порція = приблизно 40 мл міцного напою (горілки), 150 мл вина або 330 мл пива.

Однак, деякі спиртовмісні напої значно частіше викликають мігрень через свій склад. Журналісти сайту BLIK.ua з'ясували, які.

Алкогольні напої, що провокують похмілля найбільше

  • Шампанське та  ігристі вина. Вуглекислий газ прискорює всмоктування алкоголю в кров, через що рівень спирту підвищується швидше, ніж людина очікує. У результаті судини різко розширюються, а потім так само різко реагують спазмом – це одна з причин ранкового головного болю навіть після невеликої кількості ігристого.
  • Червоне вино. Містить велику кількість гістамінів і танінів. Гістамін розширює судини, що може провокувати пульсуючий біль у голові, а таніни впливають на обмін серотоніну – одного з ключових нейромедіаторів, пов’язаних із головним болем.
  • Пиво. Часто сприймається як «легкий» напій, але воно активно сприяє зневодненню. Алкоголь має сечогінний ефект, а в поєднанні з великою кількістю рідини це призводить до втрати електролітів.Хміль, дріжджі та вуглекислий газ, що входять до складу пива, провокують додаткове навантаження на судини та травну систему, що відгукується головним болем.

Читайте по темі