Здоров'я

Чи здатна кава знизити рівень розвитку хвороби Альцгеймера: вчені з Австралії поставили крапку в дебатах

Віктор Глухенький
586
1
Дівчина з чашкою кави. Фото: lookstudio
Група вчених з Австралії провела ґрунтовне наукове дослідження та чітко вивчила й визначила взаємозв’язок між кавою і ризиком хвороби Альцгеймера.

Щоб перевірити теорію про те, що кава знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера, дослідники з Австралії зібрали групу з 227 учасників у віці 60 років і старше, у яких не було діагностовано зниження когнітивних функцій. 

Кожні 18 місяців проводилися контрольні обстеження для оцінки когнітивних здібностей, а загалом спостереження тривало рівно десять років.

«Ми виявили, що учасники без порушень пам’яті і з більш високим споживанням кави на початку дослідження мали більш низький ризик розвитку недоумства», – розповіла Саманта Гарденер, провідний автор дослідження, постдокторант університету Едіт Коуен в Західній Австралії в інтерв'ю журналу Frontiers in Aging Neuroscience.

Результати дослідження чітко показали, що учасники, які пили більше кави, відзначали поліпшення планування, самоконтролю та уваги. 

Дослідники також виявили, що більш високе споживання кави уповільнює накопичення амілоїдного білка в головному мозку, що тісно пов’язане з початком хвороби Альцгеймера.