Чи здатна кава знизити рівень розвитку хвороби Альцгеймера: вчені з Австралії поставили крапку в дебатах
Щоб перевірити теорію про те, що кава знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера, дослідники з Австралії зібрали групу з 227 учасників у віці 60 років і старше, у яких не було діагностовано зниження когнітивних функцій.
Кожні 18 місяців проводилися контрольні обстеження для оцінки когнітивних здібностей, а загалом спостереження тривало рівно десять років.
«Ми виявили, що учасники без порушень пам’яті і з більш високим споживанням кави на початку дослідження мали більш низький ризик розвитку недоумства», – розповіла Саманта Гарденер, провідний автор дослідження, постдокторант університету Едіт Коуен в Західній Австралії в інтерв'ю журналу Frontiers in Aging Neuroscience.
Результати дослідження чітко показали, що учасники, які пили більше кави, відзначали поліпшення планування, самоконтролю та уваги.
Дослідники також виявили, що більш високе споживання кави уповільнює накопичення амілоїдного білка в головному мозку, що тісно пов’язане з початком хвороби Альцгеймера.
- Вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско (Сполучені Штати Америки) на основі наукових дослідів з'ясували, що кава позитивно впливає на хронічну фібриляцію передсердь.
- Науковці з Університету Аделаїди, що в Австралії, з'ясували – рекомендації щодо споживання кави людям з фібриляцією передсердь слід переглянути, бо цей напій не є головною причиною тахікардії.
- Натуральна кава має чимало корисних властивостей, ніж вважалося раніше. Щоденне вживання цього напою знижує ризик багатьох серйозних захворювань.