Здоров'я

Названо 10 продуктів, які сповільнюють старіння: ось що потрібно їсти, щоб жити довше

Олена Кобилянська
3681
9
Ілюстративне фото. Джерело: Pexelsе
Багато продуктів з нашого раціону допомагають боротися зі старінням клітин. Звичні продукти — від ягід до квасолі — містять ще більше антиоксидантів, які зміцнюють імунітет і сповільнюють вікові зміни.

Антиоксиданти — це природні речовини, що захищають клітини організму від ушкоджень, спричинених вільними радикалами. Їх достатня кількість у раціоні підтримує роботу серця, мозку, сприяє міцнішому імунітету та уповільнює процеси старіння.

Хоча гранат, лікарі та дієтологи часто називають символом молодості, інші продукти можуть бути не менш ефективними. Про це повідомило видання Verywellhealth.

Топ-10 продуктів, які сповільнюють старіння

  • 1. Чорниця вважається одним із найпотужніших природних антиоксидантів. У ній містяться антоціани — пігменти, які надають ягоді темного кольору та допомагають зменшувати запалення, покращуючи пам’ять і стан серцево-судинної системи.
  • 2. Ожина містить антоціани, елагову кислоту та вітамін С, що зміцнюють імунітет і судини. За вмістом антиоксидантів вона навіть перевершує чорницю.
  • 3. Волоські горіхи багаті на поліфеноли, вітамін Е та омега-3 жирні кислоти, які корисні для мозку й серця. 
  • 4. Горіхи пекан також мають високий вміст поліфенолів і флавоноїдів, що нейтралізують вільні радикали та захищають судини.
  • 5. Артишок насичений антиоксидантами — хлорогеновою кислотою, кверцетином і рутином, які сприяють очищенню організму та підтримують мікрофлору кишківника завдяки інуліну.
  • 6. Журавлина містить проантоціанідіни, які запобігають розвитку бактеріальних інфекцій і підтримують здоров’я сечовивідної системи.
  • 7. Ягоди годжі містять бета-каротин і зеаксантин, що захищають очі та шкіру від ультрафіолету.
  • 8. Квасоля містить фенольні кислоти, флавоноїди та марганець, які мають потужну антиоксидантну дію, допомагають регулювати рівень цукру й підтримують серце.
  • 9. Зелений чай завдяки катехінам, зокрема епігаллокатехіну галату, зменшує запалення, покращує обмін речовин і захищає клітини мозку.
  • 10. Темний шоколад із вмістом какао понад 70% містить флаваноли, які покращують кровообіг і знижують тиск.

Фахівці запевняють: антиоксиданти діють як природний щит організму, нейтралізуючи вплив ультрафіолету, забруднення чи стресу. Регулярне вживання продуктів, що їх містять, допомагає зміцнити імунітет, підтримувати молодість клітин і загальне здоров’я.