Здоров'я

Якщо полюбляєте картоплю фрі, то час задуматися над наслідками: ось що з’ясували вчені

Євген Чепур
9
Картопля фрі. Фото: Freepik
Нове дослідження підтвердило, що надмірне споживання картоплі фрі підвищує ризик розвитку діабету другого типу. Вплив інших страв з картоплі виявився іншим.

У США картопля – один із найпопулярніших овочів. Статистика показує, що середньостатистичний житель цієї країни споживає близько 22 кг на рік. Проте в плані користі для здоров’я вона поступається іншим овочам, таким як брюссельська капуста, про це повідомив The Washington Post.

«Картопля давно асоціюється з поганим здоров'ям, незважаючи на те, що вона є в основному здоровою їжею», – сказала Маріон Нестле, молекулярний біолог і почесний професор Нью-Йоркського університету.

Дослідження Гарвардської школи громадського здоров’я ім. Т. Х. Чана, опубліковане в журналі BMJ, виявило: три порції картоплі фрі щотижня збільшують ризик діабету другого типу на 20% у порівнянні з тими, хто їсть менше однієї порції на тиждень.

Водночас інші страви з картоплі, включно з пюре, печеною чи вареною, а також картопляними або кукурудзяними чипсами, такого впливу не мають. Попередні дослідження не враховували спосіб приготування, що могло спотворити результати.

Науковці впевнені, що фаст-фуд і смажені страви слід обмежувати, але повністю виключати картоплю з раціону немає потреби. Важливо, як саме її готувати.