Як приготувати квас удома: рецепт охолоджуючого напою від Клопотенка
У літню спеку, яка нині панує в Україні, особливо хочеться чогось холодного й натурального. Кулінар Євген Клопотенко радить приготувати освіжаючий домашній квас.
Квас – традиційний слов’янський напій, який готують завдяки природному бродінню житнього або пшеничного хліба. Він має приємний кисло-солодкий смак, добре втамовує спрагу, особливо у спекотну погоду, і позитивно впливає на травну систему.
Відомий кулінар Євген Клопотенко ділиться рецептом класичного домашнього квасу, який легко зробити зі звичайних інгредієнтів.
Залежно від виду квасу, технологія його приготування може трохи відрізнятись. Але головні компоненти залишаються незмінними: вода, цукор, дріжджі та смакова основа (житній хліб, цикорій або навіть ягоди).
Класичний рецепт хлібного квасу від Клопотенка
Сироп
- Воду доводять до кипіння, розчиняють у ній цукор і дають охолонути до температури 35–36°C.
Дріжджі
- У теплу (але не гарячу!) воду додають необхідну кількість дріжджів – хлібопекарські сухі або свіжі.
Хлібна основа
- Підсушені шматочки житнього хліба заливають сумішшю дріжджів і цукру. За бажанням додають родзинки, що стимулюють бродіння та покращують аромат.
Бродіння
- Цей етап триває кілька діб, залежно від температури. За 12°C бродіння триватиме до 10 днів, а за 20°C – 4–6 діб. Щодня варто перевіряти смак, наявність характерного аромату та бульбашок.
Готовність та зберігання
- Коли смак стане насиченим, а квас – приємно газованим, його проціджують, розливають у тару й ставлять до холодильника. Так зупиняється процес бродіння.
Поради від Клопотенка
- Вода: лише чиста, фільтрована, джерельна або мінеральна. Водопровідна – тільки якщо вона відстояна та не хлорована.
- Дріжджі: обирайте якісні та свіжі. Підійдуть як сухі, так і живі.
- Тара: скляні банки або пластикові пляшки. Головне – не тримати напій під час зберігання при кімнатній температурі.
Як зберігати домашній квас
- Зберігайте напій у холодильнику при температурі 4–5°C. У таких умовах квас залишається свіжим до 5–7 днів. Якщо ж залишити його в теплі, то він може скиснути або перебродити.
Читайте також: Хіменес-Браво і переможниця «МастерШефу» Топко приготували смачний японський перекус: рецепт гункану