Леся Нікітюк попросила рецепти для грудного вигодовування: BLIK підготував топ-5 страв для зірки
Грудне вигодовування – це не лише важливий період у житті мами й дитини, але й справжній виклик у харчуванні. Адже мамі потрібно отримувати максимум вітамінів, мікроелементів і білків, щоб забезпечити якісне грудне молоко та відновити власний організм.
Леся Нікітюк, яка нещодавно стала мамою, попросила поради у підписників, адже їй терміново знадобились рецепти для грудного вигодовування.
«Я на кашах довго не протягну», - з гумором написала в своєму Instagram шоувумен.
BLIK.ua підготував п’ять корисних страв, які підійдуть для годуючої мами, зокрема, для Лесі Нікітюк, яка зараз шукає смачні та поживні рецепти.
Цільнозерновий тост з авокадо
Інгредієнти:
- 1 скибка цільнозернового хліба
- 1/2 стиглого авокадо
- щіпка солі
- крапля лимонного соку
Приготування:
- Хліб підсушити у тостері або на сухій сковороді до золотистої скоринки. Авокадо розім’яти виделкою до кремоподібного стану, додати лимонний сік та сіль. Намазати на тост. За бажанням зверху можна додати кілька скибочок помідора або варене яйце.
Час приготування: 5 хвилин
Енергетична цінність: ~180 ккал
Гречка з тушкованою куркою
Інгредієнти:
- 1/2 склянки гречки
- 150 г курячого філе
- 1/2 цибулини
- 1 морква
- оливкова олія
Приготування:
Гречку промити й зварити до готовності у співвідношенні 1:2 (гречка:вода). Курку нарізати на невеликі шматочки. На сковороді з оливковою олією підсмажити нарізану цибулю та моркву, додати курку й тушкувати під кришкою 15–20 хвилин до готовності. Змішати з гречкою, дати постояти кілька хвилин під кришкою.
Час приготування: 30–35 хвилин
Енергетична цінність: ~350 ккал.
Рис із тушкованими овочами та індичкою
Інгредієнти:
- 100 г філе індички
- 1/2 склянки рису
- 1 морква
- 1 кабачок
- оливкова олія
- зелень
Приготування:
- Рис ретельно промити кілька разів у холодній воді, після чого зварити у співвідношенні 1:2 (рис:вода) до готовності. Індичку нарізати кубиками, овочі або соломкою або півкільцями. У сковороді розігріти трохи оливкової олії, спершу обсмажити моркву, через 2–3 хвилини додати кабачок та індичку. Тушкувати все під кришкою 15–20 хвилин до м’якості. Змішати з готовим рисом, посипати подрібненою зеленню перед подачею.
Час приготування: 35–40 хвилин
Енергетична цінність: ~320 ккал.
Овочевий суп на курячому бульйоні
Інгредієнти:
- 1 куряче стегно без шкіри
- 1 морква
- 1 картопля
- 1/2 кабачка
- 1/4 цибулини
- зелень (кріп, петрушка)
Приготування:
У каструлі злегка підсолену воду довести до кипіння, покласти куряче філе й варити 15–20 хвилин. Потім вийняти м’ясо, нарізати кубиками і повернути у бульйон. Додати нарізані овочі: картоплю, моркву та цвітну капусту. Варити ще 15 хвилин на середньому вогні. Наприкінці додати зелень і дати настоятися 5 хвилин.
Час приготування: 40–45 хвилин
Енергетична цінність: ~160 ккал (на порцію).
Кус-кус з овочами та зеленню
Інгредієнти:
- 1/2 склянки кус-кусу
- 1/2 склянки гарячої води
- 1 кабачок
- 1 солодкий перець
- зелень
- оливкова олія
Приготування:
- Кус-кус помістити в глибоку миску й залити гарячою водою (можна додати дрібку солі та трохи олії). Накрити кришкою або тарілкою на 5–7 хвилин. Тим часом овочі нарізати кубиками або смужками. На сковороді розігріти трохи оливкової олії, обсмажити овочі до м’якості (приблизно 7–8 хвилин), періодично помішуючи. Змішати з готовим кус-кусом, додати подрібнену зелень і подати теплим.
Час приготування: 15 хвилин.
Енергетична цінність: ~270 ккал.
- Найважливіше, що має пам’ятати годуюча мама, збалансоване харчування не повинно бути жорстко обмеженим. Сучасні педіатри та дієтологи переконують, що при грудному вигодовуванні можна і потрібно їсти різноманітно. Звісно, важливо дбати про якість продуктів і уникати очевидно шкідливих або алергенних інгредієнтів, але обмеження на всі смаколики давно в минулому.
Читайте також: «Почалася справжня жесть»: блогерка Аня Бузінська стала мамою – фото з полового будинку