Кулінарія

Як приготувати Різото Парміджано: шеф-кухар Ярославський розкрив рецепт класики, яку варто спробувати кожному

Ілля Рябінін
732
Володимир Ярославський та Різотто Пармеджано. Колаж: BLIK.ua
Володимир Ярославський, знаний український кухар та суддя кулінарного шоу «МастерШеф», поділився секретом приготування класичної страви — базової версії італійського Різотто Парміджано.

Український шеф-кухар Володимир Ярославський поділився оригінальним рецептом Різотто Парміджано — класичної італійської страви з рису. За його словами, це кулінарне диво має спробувати кожен. 

Інгредієнти на дві порції

  • 150 г рису арборіо або карнаролі;
  • 30 г шалоту чи іншої цибулі;
  • оливкова олія;
  • 50–60 г білого сухого вина;
  • 500–600 г світлого бульйону;
  • 15–20 г масла;
  • 80–120 г тертого пармезану.

Спосіб приготування

  • дрібно нарізаємо цибулю;
  • розігріти пательню з олією, додати цибулю й обсмажити її до побіління;
  • додати рис — він має спочатку стати прозорим, а потім трохи побіліти. Важливо: цибуля не повинна пригоріти;
  • вилити вино до рису, випарувати не до кінця й починаємо додавати гарячий бульйон у 5–6 прийомів, постійно помішуючи;
  • зняти з вогню, додати масло й помішувати, поки воно не розтане. Потім додати тертий пармезан або грана падано, вимішуючи до хвилястої кремової текстури.

Крім того, додає кулінар, якщо додати гриби, трюфель, спаржу чи інші овочі — то пармезану може знадобитися менше. Начинку слід класти майже готовою перед маслом, щоб вона прогрілася й віддала аромат. Можна експериментувати й з іншими сирами.