Митрополит руйнує шаблони: чи дійсно на Великдень варто освячувати паски?

Українці звикли святкувати Великдень із традиційним кошиком у руках. Проте, як повідомляє Blik.ua, митрополит Переяславський і Вишневський Олександр Драбинко у інтерв'ю виданню «РБК-Україна» пояснює: освячення паски – це не церковна вимога, а радше давній народний звичай.
«У багатьох православних країнах немає такої традиції. Освячення страв – це більше про культуру, ніж про обов’язок», – сказав він в інтерв’ю.
Драбинко розповів, що в його дитинстві родина святкувала без візитів до храму. Дідусь просто читав молитву і окроплював святкові страви свяченою водою. Таке освячення теж має значення, бо головне – віра в серці.
Митрополит підкреслив, що до закінчення Великодньої служби триває піст, тож їсти паску до цього моменту не можна. Вживати святкові страви дозволяється лише після «розговіння» – завершення посту в неділю.
Драбинко зазначив, що свято починається саме у Воскресну неділю, коли ми приступаємо до страв, від яких утримувались.
За його словами, вірянин має підготуватись до Великодня передусім духовно: сповідатися, причаститися, очистити душу. Бо освячення душі – важливіше за освячення їжі.
Також митрополит зазначив: участь у службі онлайн допустима, якщо людина не має змоги прийти до храму. Це краще, ніж ігнорувати свято зовсім.
Особливо зараз, коли чимало українців – на фронті, в окупації чи в евакуації.
«Господь приходить до кожного – незалежно від того, де ви святкуєте», – сказав Драбинко.
Він також згадав, що нічне богослужіння не є обов’язковим – у Євангелії не вказано точної години воскресіння. А в умовах комендантської години деякі єпархії зміщують службу на ранок.
Що ж до календаря, то Великдень лишається винятком – його святкують за старим стилем. Але в майбутньому православні можуть почати святкувати його разом із католиками.
- А поки що митрополит радить не зациклюватися на формальностях. Якщо святкувати – то щиро. І краще частіше, ніж ніколи.
- Нагадаємо, раніше ми писали про те, що саме дозволено та заборонено вживати в їжу кожного дня Страсного тижня перед Великоднем.
Читайте також: Чистий четвер 2025: що зробити сьогодні, аби увесь рік був щасливим