Регіони

По Києву прокотилася хвиля закриття ресторанів: відсоток закладів швидко зростає — що сталося

Ілля Рябінін
17
Зачинений ресторан. Ілюстративне фото: freepik
У Києві розпочалася хвиля тотального закриття ресторанів. Стали зачинятися не тільки нові заклади, а й ті, які успішно працювали багато років.

Як повідомила ресторанна консультантка та директорка аналітичного центру «Ресторани України» Ольга Насонова, це пов'язано з економічною ситуацією в Україні та з падінням платоспроможності населення.

Люди стали рідше відвідувати заклади та витрачають менше грошей, тож внаслідок цього навіть ресторани з високою якістю обслуговування та приготованих страв часто не виходять на самоокупність.

«Раніше, до пандемії та війни, на ринку місця вистачало всім. Зараз виживають лише ті два успішні заклади, інші працюють або в нуль, або зачиняються», — сказала вона в інтерв'ю «РБК-Україна».

Насонова зазначає, що з кожних десяти відкритих ресторанів лише два виходять на самоокупність, п'ять мають невеликі прибутки, а решта – збитки.

За її прогнозом, до кінця року у столиці зникне понад 20% ресторанів.

Власники намагалися втримати бізнес у кризу, каже Насонова, але для багатьох ситуація загострилася: після розрахунків із персоналом і постачальниками вони не отримають геть нічого.

  • Нагадаємо, що після дозволу уряду на виїзд за кордон чоловікам 18-22 років частина молодих працівників почала залишати компанії.
  • Наприклад, у мережі супермаркетів «Сільпо» та агрохолдингу МХП вже зростає кількість звільнень та ускладнення кадрового планування.