Лайфстайл

Вчені спростували популярні міфи про посудомийні машини: чому краще довірити миття посуду електроприладу

Кирило Гапонов
437
Жінка складає посуд у посудомийну машину. Ілюстративне фото: Fersay
Науковці довели: посудомийна машина не лише економить воду та електроенергію, а й очищує посуд набагато краще за ручне миття. А ще – це шанс бути екологічнішим, нічого не роблячи.

Багато хто досі вважає, що мити посуд руками – гігієнічніше та дешевше. Проте дослідження доводять: це не просто міф, а й шкідлива звичка для довкілля. Посудомийна машина не лише спрощує життя, а й зменшує викиди та вбиває більше бактерій.

Про це повідомляє Blik.ua з посиланням на дослідження в журналі ScienceDaily.

Вчені з Університету Мічигану, у партнерстві з виробником Whirlpool, порівняли ручне миття з використанням машини. Результат вражає: при стандартному використанні посудомийна машина викидає вдвічі менше парникових газів і витрачає вдвічі менше води.

Ефективність пояснюється просто: машина багаторазово використовує одну й ту саму воду, обприскуючи посуд під тиском. На відміну від «класичного» миття під краном – з постійним потоком гарячої води – це в рази ощадніше.

«Найбільш марнотратним виявилось миття під проточною водою – саме так миємо посуд найчастіше», – зазначають дослідники.

Крім того, часто користувачі посудомийок змивають залишки їжі перед тим, як завантажити її. Це зайве: достатньо просто зішкребти шматки їжі. Машина має попередній цикл, який сам впорається з залишками.

Ще одна порада: не вмикати функцію гарячої сушки, а запускати посудомийну машину тільки коли вона повністю заповнена. Це мінімізує витрати ресурсів.

А якщо ви все ж миєте вручну – є лише один метод, який може змагатись з машиною. Це «дві раковини»: в одній посуд замочується з миючим засобом, у другій – споліскується холодною водою. Але без жодного крана!

Однак навіть при такому ретельному підході лишається проблема – бактерії. Вода у посудомийці нагрівається значно сильніше, ніж ми можемо витримати руками. Це дає змогу знищити значно більше мікроорганізмів.

  • Ще у 1947 році масштабне дослідження серед 1000 ресторанів показало: після машинного миття на склянках і приборах залишалося в рази менше бактерій. Особливо небезпечним було ручне витирання рушниками – на відміну від машинного сушіння повітрям.
  • Таким чином, посудомийна машина не просто економить час, а й робить наш побут гігієнічнішим, екологічнішим і менш витратним. І все це – без зайвих зусиль.

Читайте також: Вчені назвали предка людини, який пережив навіть динозаврів: що відомо про маленького доісторичного ссавця