Лайфстайл

Напій не маргіналів, а гурманів: 10 вересня відзначається день портвейну – з чим найкраще смакує цей напій

Віктор Глухенький
520
Винний льох з портвейном. Фото: freepick
Сьогодні, 10 вересня, у світі відзначають День портвейну – дати коли маркіз де Помбал офіційно створив демаркований регіон Дору – перший у світі регульований винний район. Мета свята – відзначити історичний ювілей регіону та популяризувати цей напій у світі.

Портвейн – це португальське солодке міцне вино, яке є однією з візитівок цієї країни, визнане національним надбанням Португалії. Його цінують за різноманітність стилів, складний смак та аромат. І, як би це не звучало дивно, але поява цього напою тісно пов'язана з політикою! 

Річ у тому, що через постійні війни з Францією в 17-му столітті Велика Британія почала експортувати вино з Португалії, але під час його транспортування морем воно псувалося. Тому на етапі ферментації винограду португальські винороби почали додавати в нього спирт. Тому, портвейн це не слабеньке вино для вишуканих леді, а більше для чоловіків. 

Міцність справжнього португальського портвейну становить від 17% до 23% алкоголю. Мінімальний допустимий показник – 17,5%, більша частина портвейнів містить близько 20% спирту. 

Келихи з різними видами портвейну. Фото: businessman.ua

У промислових масштабах портвейн почали виготовляти в кінці 18-го століття й з роками він почав набувати популярності. Важливо, що справжнім портвейном називають вино виключно з лози району річки Дору на півночі Португалії.

Долина Дору – це найстаріший обмежений і регульований винний регіон у світі. Вона тягнеться від Віла-де-Баркейрос до Барка-д’Алва, займаючи близько 250 тисяч акрів. Тут розташований виноробний регіон Алто-Дору, який у 2001 році внесли до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Існує понад 70 сортів винограду, дозволених для виробництва портвейну, і кожен сорт додає унікальні ноти смаку, а дегустація портвейну – це не просто смакування вина, а цілий ритуал: різні сорти подають у різних келихах і при різній температурі.

Келихи з різними видами портвейну та закусками до них. Фото: businessman.ua

З чим найкраще смакує портвейн

Портвейн (класичний) найкраще поєднується з сирами (особливо з блакитною пліснявою), шоколадом, горіхами, сухофруктами, а також м'ясними стравами та десертами. 

Білі види портвейну можна подавати з морепродуктами або як освіжаючий аперитив у складі коктейлів з тоніком або соком. 

Для червоних сортів підійдуть десерти та витримані сири, а білі краще поєднуються з легкими закусками. 

Портвейн має стабільну популярність й в Україні, про що свідчить широкий вибір брендів на українських торгових майданчиках. В нашій країні доступні різні типи портвейну, включаючи рубінові та інші стилі, які мають попит серед споживачів.