Названо продукт, який допоможе знизити ризик деменції: професор дав чіткі поради
Тім Спектор, відомий генетичний епідеміолог і співзасновник додатку Zoe, в своєму Instagram привернув увагу до звичайного продукту, який є в кожному українському супермаркеті. За його словами, гриби мають неабиякий вплив на мозок і здоров’я загалом, і навіть можуть зменшити ризик розвитку деменції.
Результати дослідження на вплив вживання грибів на ризик розвитку деменції
Науковець наводить приклад дослідження 2017 року, в якому за участю майже 13 000 осіб літнього віку проводили спостереження впродовж шести років. Результати виявилися вражаючими: ті, хто вживав гриби не менше трьох разів на тиждень, мали на 20% нижчий ризик розвитку деменції.
Професор радить перед готуванням залишити гриби на сонячному підвіконні на 20 хвилин – так вони накопичують вітамін D. Як і шкіра людини, гриби можуть синтезувати цей важливий вітамін під впливом ультрафіолету.
«Я їм гриби кілька разів на тиждень. Вони багаті на вітаміни D, B, іноді навіть B12. У них багато селену, поліфенолів, білка і клітковини. А ще вони надзвичайно смачні та універсальні: їх можна додавати майже в будь-яку страву», – ділиться Тім Спектор.
Чим корисні гриби
- Гриби є джерелом амінокислоти ерготіонену – потужного протизапального агента.
- Їхнє вживання сприяє зміцненню імунітету, покращенню емоційного стану та навіть може зменшити ймовірність деяких онкологічних захворювань.
Чому варто включити гриби до раціону
Гриби – це не лише смачно, а й надзвичайно корисно. Вони:
- знижують ризик раку
- покращують роботу мозку
- сприяють зменшенню рівня холестерину
- підтримують кишкову мікрофлору
- постачають організму вітамін D
- знижують споживання солі
Одне велике дослідження (1966–2020) показало: лише 18 г грибів на день (приблизно дві середні печериці) можуть знизити ризик раку майже на 45%.
- Раніше ми писали, що експерти знайшли фразу, яка може вказувати на ранню стадію деменції.