Більше ніж просто молочка: вчені приголомшили новими властивостями звичайного кефіру
Про це йдеться у матеріалі видання News Мedical, яке посилається на масштабне дослідження впливу цього кисломолочного продукту на здоров'я.
Чим корисний кефір для організму
Дослідники зазначають, що молочнокислі бактерії у складі напою ферментують молочні субстрати, виробляючи не лише молочну кислоту, а й перекис водню та вуглекислий газ. Ці речовини діють як природні антибіотики, що потенційно можуть ослаблювати або повністю знищувати небезпечні кишкові патогени.
Крім того, у кефірі виявлено оцтову кислоту, яка покращує кровообіг у товстій кишці. Особливу увагу вчені звернули на дріжджі у складі продукту. Вони мають протизапальні властивості, що робить кефір корисним союзником при серйозних захворюваннях, таких як синдром подразненого кишківника та хвороба Крона.
Як кефір знижує тиск та рівень цукру
Результати досліджень показали різнобічний позитивний вплив напою. Наприклад, у жінок регулярне вживання кефіру призвело до покращення не лише фізичного стану, а й психічного здоров'я. Також напій суттєво змінює склад кишкового мікробіому, збільшуючи кількість корисних бактерій.
Вчені виявили ще кілька неочікуваних ефектів:
- Контроль діабету: споживання кефіру натщесерце призводить до позитивних змін рівня інсуліну.
- Серцево-судинна система: продукт сприяє нормалізації артеріального тиску.
- Стоматологія: встановлено, що кефір знижує рівень бактерій, які викликають карієс, причому цей ефект спостерігається як у дорослих, так і в дітей.