Картопля підвищує ризик розвитку діабету 2 типу, але є нюанс: яку бульбу куштувати безпечно
Всього три порції картоплі фрі на тиждень підвищують ризик розвитку діабету 2 типу! До подібного висновку дійшли фахівці міжнародної команди дослідників, у тому числі експерт із Кембриджського університету.
Науковці проаналізували дані понад 205 тисяч працівників охорони здоров’я у США, відстежуючи їхній раціон і стан здоров’я протягом майже чотирьох десятиліть. За цей період було зафіксовано понад 22 тисяч випадків діабету 2 типу.
«Високе споживання картоплі фрі, а не вареної, запеченої чи пюре, асоціюється з підвищеним ризиком діабету 2 типу», – йдеться з-поміж іншого у дослідженні, опублікованому у виданні The BMJ.
Дослідники зауважують, що заміна трьох порцій картоплі на тиждень на цільнозернові продукти може знизити ризик діабету на 8%. Водночас заміна картоплі на білий рис підвищує ризик.
- Картопля може бути частиною здорового та екологічного раціону, особливо якщо обирати мінімально оброблені варіанти. Однак пріоритет слід віддавати цільнозерновим продуктам, а споживання фрі та сильно оброблених продуктів слід обмежити.