Здоров'я

Чому волосся раптом може посивіти та що слід їсти, щоб зберегти колір: поради від британської дієтологині

Віктор Глухенький
1939
1
Жінка з сивим волоссям. Фото: Гріс Ганем/Instagram
Дієтологиня з Великої Британії Леслі Кенні чітко пояснила, чому волосся раптом може посивіти набагато раніше пенсійного віку та як цьому процесу можна запобігти.

Леслі Кенні фахово стверджує, що посивінню волосся сприяють одразу кілька факторів, включаючи генетику, старіння та стрес. І якщо перші два фактори людям контролювати не під силу, то з останнім ми можемо боротись.

«Коли ми перебуваємо у стресі, ми виробляємо адреналін. Адреналін дозволяє нам встигнути до дедлайну та зробити його, але надмірний хронічний адреналін шкідливий для серця. Якщо у нас недостатньо глутатіону для перетворення перекису водню на воду, він виходить через волосяні фолікули та шкіру та знебарвлює волосся зсередини. Ось звідки у нас з’являється сивина», – місис Леслі Кенні.

У яких продуктах міститься глутатіон 

Овочі: броколі, брюссельська та цвітна капуста, шпинат, спаржа, часник, авокадо, помідори;

Фрукти: яблука, кавун, виноград, банани, апельсини;

Білкові продукти: яйця, молоко, нежирне м’ясо, горіхи, насіння.

  • Люди зазвичай починають сивіти у віці від 35 до 40 років, хоча це може статися раніше (від 20 до 35 років, що вважається ранньою сивиною) або пізніше, залежно від генетики, стресу, харчування та інших факторів.
  • Сивина – це природний процес старіння, спричинений зменшенням вироблення меланіну, пігменту, що надає волоссю колір.