Названо напій, який шкідливіший за горілку, вино та інший алкоголь: мова не про каву
Китайські дослідники з’ясували, що регулярне вживання всього 250 мл солодкого газованого напою, менше ніж однієї банки, підвищує ризик розвитку стеатотичної хвороби печінки, пов’язаної з метаболічною дисфункцією (MASLD), до 60%.
Цей тип ураження печінки не пов’язаний з алкоголем, а виникає через надмірне накопичення жиру в органі.
Фахівці проаналізували харчові звички понад 123 тисяч дорослих британців і виявили, що люди, які п’ють напої, підсолоджені цукром, як-от Coca-Cola, через що мають на 50% більшу ймовірність розвитку хвороби, ніж ті, хто уникає таких продуктів.
Учена наголосила, що поширена думка, ніби лише алкоголь шкодить печінці – небезпечна омана. Надлишок цукру та жиру в раціоні може спричинити ті самі руйнівні наслідки, або навіть більші – рубцювання печінки та розвиток смертельних хвороб.
- Раніше ми повідомляли, що професор Джоел Гелернтер з Єльського університету (Сполучені Штати Америки) розповів про справжній вплив алкогольних напоїв на розвиток деменції.
- Також ми писали, що тепер можна випивати навіть із своїм домашнім улюбленцем – що за напій придумали для котів та собак.