Здоров'я

Який напій допоможе знизити ризик раку печінки: він є практично у кожного українця на кухні – це не кава

Віктор Глухенький
863
Чай. Фото: freepick
Науковці зі Сполучених Штатів Америки з'ясували, що регулярне вживання чаю значно зменшує ризик розвитку раку печінки, вказавши на цілющі властивості цього напою.

Вживання чаю на регулярній основі може стати додатковим та доступним способом знизити ризик раку печінки, особливо для людей із груп підвищеного ризику. Про це йдеться у матеріалі порталу mdpi.com, автори котрого спираються на результати досліджень американських вчених.

В експерименті науковців з-за океану взяли участь понад дві тисячі пацієнтів-добровольців з діагностованим раком печінки та майже вісім тисяч осіб без захворювання цього життєво важливого органу.

Дослідники порівняли звички учасників, зокрема споживання чаю, наявність вірусу гепатиту B та C, куріння, вживання алкоголю та якість питної води.

З’ясувалося, що люди, які на момент дослідження продовжували пити чай, мали на 49% менший ризик розвитку раку печінки порівняно з тими, що не пили чай. Водночас у тих, хто припинив пити чай, ризик, навпаки, виявився вищим за середній.

Особливо помітною була захисна дія чаю у тих, хто вживав алкоголь: напій знижував ймовірність раку печінки майже наполовину. 

Вчені мужі припускають, що антиоксиданти та поліфеноли в чаї можуть відігравати ключову роль у цих процесах.

❗️Основними причинами раку печінки є хронічні вірусні гепатити B і C, цироз печінки (часто спричинений алкоголем), а також вплив канцерогенів, таких як афлатоксини, що містяться в зіпсованих харчових продуктах.

Факторами ризику також є зловживання алкоголем, ожиріння, діабет, гемохроматоз, довготривале застосування анаболічних стероїдів та куріння.