Який напій допоможе знизити ризик раку печінки: він є практично у кожного українця на кухні – це не кава
Вживання чаю на регулярній основі може стати додатковим та доступним способом знизити ризик раку печінки, особливо для людей із груп підвищеного ризику. Про це йдеться у матеріалі порталу mdpi.com, автори котрого спираються на результати досліджень американських вчених.
В експерименті науковців з-за океану взяли участь понад дві тисячі пацієнтів-добровольців з діагностованим раком печінки та майже вісім тисяч осіб без захворювання цього життєво важливого органу.
Дослідники порівняли звички учасників, зокрема споживання чаю, наявність вірусу гепатиту B та C, куріння, вживання алкоголю та якість питної води.
З’ясувалося, що люди, які на момент дослідження продовжували пити чай, мали на 49% менший ризик розвитку раку печінки порівняно з тими, що не пили чай. Водночас у тих, хто припинив пити чай, ризик, навпаки, виявився вищим за середній.
Особливо помітною була захисна дія чаю у тих, хто вживав алкоголь: напій знижував ймовірність раку печінки майже наполовину.
Вчені мужі припускають, що антиоксиданти та поліфеноли в чаї можуть відігравати ключову роль у цих процесах.
❗️Основними причинами раку печінки є хронічні вірусні гепатити B і C, цироз печінки (часто спричинений алкоголем), а також вплив канцерогенів, таких як афлатоксини, що містяться в зіпсованих харчових продуктах.
Факторами ризику також є зловживання алкоголем, ожиріння, діабет, гемохроматоз, довготривале застосування анаболічних стероїдів та куріння.