Здоров'я

Ці продукти руйнують печінку не гірше за алкоголь: від чого слід відмовитися, щоб уникнути цирозу

Віктор Глухенький
916
1
Лікар проводить пальпацію печінки у дівчини. Фото: freepik
Журналісти сайту BLIK.ua промоніторили спеціалізовані медичні сайти й на основі думок провідних фахівців цієї галузі, склали перелік продуктів, які є дуже шкідливими для печінки.

Печінка є найбільшим внутрішнім органом людини і єдиним, який може повністю відновлюватися за умови правильного харчування. 

Більшість провідних світових медичних експертів сходяться на думці, що, коли мова заходить про підтримку здоров’я печінки, не існує ефективного лікування, окрім дієти, а тому журналісти сайту BLIK.ua виокремили ТОП-3 продукти, якими не варто зловживати або й взагалі виключи з раціону.

Продукти, які руйнують печінку 

Штучні підсолоджувачі. Численні наукові дослідження підтвердили, що споживання легких напоїв спричиняло більший набір ваги, ніж ті, що містять цукор!

Збільшення ваги є лише видимим симптомом захворювань печінки. Підсолоджувачі впливають на управління енергією організму, і багато з них токсичні для клітин людини.

Фруктоза. Вона природним чином міститься у фруктах, але її надлишок надходить у печінку, де перетворюється на жир. Він викликає окислювальний стрес, який поступово пошкоджує його клітини.

Грейпфрути. Надмірне вживання грейпфрутів може завдати шкоди печінці. Вони містять фуранокумарини, які пригнічують природну здатність органу виводити певні ліки.