Названо топ-8 продуктів, у яких найбільше заліза: ось що потрібно їсти для здорової крові
Залізо – ключовий мікроелемент, від якого залежить утворення гемоглобіну й постачання кисню до клітин. Дефіцит може призвести до анемії, слабкості та поганого самопочуття.
Яловичина містить 2,5 мг заліза на 85 г, але існують продукти, де його значно більше. За даними Verywellhealth, справжніми лідерами є морепродукти. Так, три устриці дають аж 6,9 мг, а порція мідій – 5,7 мг. Качина грудка містить 3,8 мг, а яйця індички чи качки – 3,2 та 2,7 мг відповідно. Стейк із бізона (85 г) має 2,9 мг заліза.
Серед рослинних джерел виділяється шпинат – 6,4 мг у чашці вареного листя. Ще більше містять збагачені пластівці – від 8 до 16 мг у порції. Сардини також корисні, адже мають ті ж 2,5 мг, що й стейк.
Вегетаріанцям рекомендують подвійну норму заліза, оскільки їхнє негемове залізо засвоюється гірше. Найбільш корисні: артишоки (5,1 мг), лімська квасоля (4,9 мг), соєві боби (4,4 мг), мангольд (4 мг), а також сочевиця та біла квасоля по 3,3 мг у півсклянки.
Топ-8 продуктів, у яких найбільше заліза
- Устриці
- Мідії
- Качка
- Яйця індички або качки
- Бізон
- Шпинат
- Збагачені пластівці
- Сардини