Здоров'я

Американські вчені назвали продукти, які здатні спровокувати недоумкуватість: сала у списку немає, солодощі – є

Віктор Глухенький
637
2
Ілюстративна світлина. Фото: dom-prestarelih.kiev.ua
Науковці зі Сполучених Штатів Америки на основі багаторічних дослідів з'ясували, що тривале вживання деяких продуктів напряму пов'язане з ризиком непритомності або деменції.

До продуктів і речовин, пов'язаних з ризиком непритомності та/або деменції, належать безрецептурний антигістамінний препарат дифенгідрамін (Benadryl), інші ліки антихолінергічного класу (наприклад, деякі антидепресанти та ліки для контролю сечового міхура), бензодіазепіни для лікування тривоги та безсоння, надмірно оброблені харчові продукти, важкі метали, такі як свинець і ртуть, а також деякі органічні розчинники. Тривале або високе дозування цих речовин, а не поодинокі випадки, часто пов'язані з підвищеним ризиком захворювання на деменцію (недоумкуватість). 

У звіті, опублікованому кілька років тому в журналі JAMA Internal Medicine, було підкреслено зв'язок між тривалим вживанням антихолінергічних препаратів, таких як Бенадрил, і деменцією.

Щодо продуктів, то дієтологи зь США перерахували продукти і вітаміни, дефіцит або надлишок яких загрожує людині непритомністю або навіть розвитком недоумства. Експерти закликають найбільш обережно ставитися до цукру.

❗️Фахівці відзначають, що функції мозку значною мірою залежать від рівня цукру в крові, оскільки глюкоза служить основним паливом для органу. Надлишок солодощів загрожує вивільненням інсуліну, який перешкоджає доступу до мозку ряду амінокислот, за винятком триптофану. Останній трансформує в гормон сну мелатонін і може занурити індивіда в «вуглеводну кому».