Здоров'я

Що слід і чого не варто робити для підвищення ризику розвитку деменції: п'ять факторів, що варто запам'ятати

Віктор Глухенький
638
4
Дідусь з ознаками деменції. Фото: ukraina.info
Відомий лікар-дієтолог з Великої Британії Мерилін Гленвілл розповіла про п'ять факторів, які можуть пришвидшити розвиток невиліковної хвороби Альцгеймера.

Мерилін Гленвілл науково обґрунтувала та склала список з п'яти пунктів, тобто головних факторів ризику хвороби Альцгеймера. Виглядає перелік так:

Нездорова дієта. Надзвичайно важливо, щоб ви добре харчувалися, через те, що ваш розум і тіло дуже тісно пов’язані.

«З досліджень ми знаємо, що дотримання середземноморської дієти призводить до меншої втрати пам’яті та / або проблем з концентрацією уваги. Ми також знаємо, що середземноморська дієта важлива для підтримки здоров’я вашого серця, і це не менш важливо для вашого мозку».

Недолік сну. Нестача сну збільшує ризик хвороби Альцгеймера, тому пора переконатися, що ии отримуєте достатньо сну щоночі.

Недолік вправ. Фізична активність дуже важлива для здорового функціонування мозку, а також для фізичного стану.

Ліки (лікування). Інгібітори протонної помпи (ІПП) – це ліки, які допомагають зменшити кислотний рефлюкс, і тепер вважається, що вони збільшують ризик розвитку деменції на 44 відсотки, оскільки підвищують рівень бета-амілоїду в головному мозку.

Дефіцит вітаміну D. В останні роки лікарі та вчені зрозуміли, наскільки важливо це поживна речовина для загального здоров’я, особливо для здоров’я мозку.

«Дослідження показали, що якщо у вас помірний дефіцит вітаміну D, у вас підвищується ризик хвороби Альцгеймера на 69 відсотків, а у тих, хто страждає його серйозним дефіцитом, ризик зростає до 122 відсотків».

❗️Очікується, що до 2050 року кількість людей, які живуть з деменцією, зросте з 50 мільйонів до 152 мільйонів.