Фінанси

В Україні очікується підвищення цін на хліб: що кажуть фахівці – прогноз пекарів

Уляна Виноградова
7
Хліб. Фото: Укрінформ
В Україні вже цієї осені можливе подорожчання хліба на 5–10%. Все через складнощі з якістю зібраного зерна, а не його нестачу, запевняють у Всеукраїнській асоціації пекарів.

Восени українці можуть побачити зростання цін на хліб у межах 5–10%, однак причин для паніки немає. Як пояснив президент «Всеукраїнської асоціації пекарів» Юрій Дученко в ефірі Українського Радіо, ситуація контрольована, хоча деякі фактори можуть ускладнити цінову стабільність.

Основна проблема  не обсяги, а якість зерна

Цього року Україна зібрала приблизно 6 млн тонн продовольчої пшениці, що більше ніж удвічі перевищує потребу хлібопекарської галузі (приблизно 2,5 млн тонн).

Втім, проблема криється в сортуванні зерна за класами, оскільки не все зібране відповідає необхідним стандартам для виготовлення якісного борошна.

«Є певне занепокоєння, що борошномелам буде складніше формувати відповідні партії, щоб забезпечити якісне борошно. І це впливатиме на формування цін на хлібопекарне зерно, а відповідно  на борошно та хліб»,  зазначив Дученко.

Проблеми із житнім зерном

Ситуація із житнім хлібом ще складніша. Хоча потребу у 180 тис. тонн житнього зерна формально виконано, його якість викликає питання. Частина врожаю не відповідає стандартам, що може призвести до дефіциту якісної сировини на ринку.

Ціна на житнє зерно вже зросла у кілька разів протягом останнього року, і ця тенденція, ймовірно, триватиме, що потягне за собою подорожчання і житнього борошна, і хліба.

Втім, експерти заспокоюють: катастрофічного стрибка цін не буде, і ситуацію намагаються втримати під контролем, зокрема  за рахунок внутрішніх запасів і коригування логістичних процесів.

  • Раніше перший віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко фахово пояснив розповів, які ціни на продукт номер один на столі кожного українця – хліб – нині можна побачити на цінниках у магазинах й чому ціни саме такі.