Кулінарія

На буряковому квасі: зірка «МастерШеф» Ярославський вразив рецептом древньої української страви

Владислав Власенко
270
Володимир Ярославський. Фото: Instagram.com/yaroslavskyi_vova
Володимир Ярославський, знаний кухар та суддя шоу «МастерШеф», поділився секретом приготування давньої української страви, яка називається шпундра.

Відомий український шеф-кухар Володимир Ярославський поділився оригінальним рецептом шпундри – стародавньої української страви, рецепт якої базується на буряковому квасі.

«Шпундра - давня українська страва, яка з’явилася задовго до згадки в «Енеїді» Котляревського. Мені давно хотілося приготувати саме автентичний рецепт - на буряковому квасі», – написав Ярославський в Instagram.

Основні інгредієнти шпундри

  • 500 г сала
  • 1300 г свинячої лопатки
  • 500 г цибулі
  • 1200 г очищених буряків
  • 1400 мл бурякового квасу
  • 1 велика головка часнику
  • чилі, зелень, сіль та перець
  • 2–3 ст. л. борошна

Як приготувати буряковий квас (поставити за тиждень)

  • Червоний буряк нарізати скибками.
  • Покласти у трилітрову банку на 2/3.
  • Залити чистою водою.
  • За бажанням додати ложку розсолу з капусти чи огірків.
  • Накрити марлею й залишити бродити.

Приготування шпундри крок за кроком

  • Нарізати сало та висмажити до шкварок.
  • Шкварки вийняти, а на витопленому жирі обсмажити свинячу лопатку до золотистої скоринки.
  • Додати цибулю та злегка підсмажити.
  • Покласти нарізані буряки й трохи протушкувати.
  • Влити буряковий квас, посолити та поперчити. Тушкувати на малому вогні до м’якості буряка.
  • Додати суміш рідини з борошном для густоти.
  • Наприкінці додати часник і чилі, протушкувати ще 5 хвилин. Подавати з зеленню та шкварками.

Раніше ми повідомляли про незвичний рецепт від Олександра Ярославського, який представив підписникам шаурму не з м'яса, а з кабачків.