Кулінарія

Як правильно варити вареники: шеф-кухар Клопотенко дав поради для різних видів

Уляна Виноградова
7
Вареники від Клопотенка. Фото: Соцмережі Євгена Клопотенка
Шеф-кухар Євген Клопотенко розповів, як правильно варити вареники різних видів – від класичних із сиром до запечених мандриків та вареників у крохмалі. Кожен рецепт має свій секрет часу та подачі.

Шеф-кухар Євген Клопотенко поділився корисними порадами, як правильно готувати вареники залежно від начинки чи способу приготування. Його головне правило у тому, що кожен вареник має свій час і свою родзинку.

1. Вареники на парі

Готуйте у пароварці 10–15 хвилин. Подавайте зі шматочком масла або хрусткими шкварками.

2. Вареники з вишнями

Варіть у киплячій воді лише 3–4 хвилини. Найсмачніше — зі свіжим маслом і медом.

3. Мандрики

Це запечені вареники. Викладіть у форму, змастіть жовтком і запікайте 30 хвилин при 180°С.

4. Вареники з сиру

Варіть 7 хвилин. Подавайте зі сметаною, медом або маслом.

5. Опіканці

Трохи проваріть у підсоленій воді, викладіть у форму, змастіть 30 г масла і запікайте 20–30 хвилин. Ідеально смакують із маслом або часниковим соусом.

6. Вареники з піском

Кидайте у киплячу воду й варіть 5 хвилин. Подавайте з апетитними шкварками.

7. Вареники в крохмалі

Спершу відваріть 7 хвилин, потім обсмажте з 30 г крохмалю, розведеного у 45 мл води, до карамелізації.

  • Клопотенко радить експериментувати й обирати начинку під настрій: А який ви сьогодні вареник?

Нагадаємо, кухар Євген Клопотенко передав принцу Гаррі під час його візиту до України банку борщу і не тільки. Це особливо символічно, оскільки 13 вересня в нашій країні святкується День українського борщу.